22. listopadu 2012

Hospodský guláš


Správný guláš mě nenaučila maminka, ale Apetit. A je to guláš, jak má být. Dělám ho podle tohoto receptu již nějakou dobu a je to zatím nejlepší varianta, kterou jsem kdy připravovala. Občas navíc přidám ještě nějakou zeleninu (obvykle mrkev nebo houby) a je to stejně dobré. Takže poctivý hospodský guláš je tady.

Pro dva je třeba:

  • asi 250 gramů hovězího na guláš (já obvykle používám kližku nebo krk)
  • dvě cibule
  • lžíce rajčatového protlaku
  • voda nebo vývar
  • drcený kmín
  • mletý pepř
  • majoránka (nejlépe čerstvá)
  • bobkový list
  • červená paprika
  • trochu chilli
  • sůl 
  • olej
Na oleji v hrnci pomalu dlouho opékám na kostky nakrájenou cibuli tak, aby byla celá tmavě zlatá, trvá to asi 20 minut až půl hodiny. Cibuli je při opékání třeba bedlivě hlídat, protože ke konci už má tendenci se rychle připalovat.

Pak přisypu na kostky nakrájené maso a nechám ho ze všech stran zatáhnout. Potom přidám protlak a nechám chvíli opéct, aby se zkaramelizoval, nakonec směs odsunu na stranu hrnce a přisypu na olej papriku, aby se trochu opekla. 

Vše pak zaliji vodou nebo vývarem tak, aby bylo maso jen tak tak ponořené a přidám sůl, chilli, kmín, pepř a bobkový list. Vše pak nechám na plotně probublávat do té doby, než maso dostatečně změkne a začne se rozpadat. Občas přilévám tekutinu, aby se vše nepřipékalo. Nakonec vyndám bobkový list a přisypu majoránku, chvíli povařím a můžu podávat. Ideální s houskovým knedlíkem nebo pečivem.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)