2. října 2012

Kapustové karbanátky z trouby


Tak už i nás dostihla kapusta, v zeleninové bedýnce na mě čekala minulý čtvrtek. Já osobně proti ní nic nemám, ale můj muž jí opravdu nenávidí. Docela ho i chápu, protože kapusta má takové výrazné aroma, které každý nemusí snést. V podstatě jediné, v čem ji sní, jsou kapustové karbanátky, a tak jsem se do nich dneska k obědu pustila, sama jsem je nikdy ještě nedělala (maminka tradičně zajišťuje tyhle klasická jídla i pro nás).

Poslední dobou se snažím zase víc přemýšlet o kalorické hodnotě jídla, které konzumuji, protože moje váha se posunula nahoru víc než by se mi líbilo (sama bych samozřejmě ráda, kdyby to bylo naopak, že). A co si budeme povídat, karbanátky smažené na oleji nejsou právě dietní jídlo, i když kapusta může být vnímaná jako zeleninová složka, která se do dietnějšího jídla hodí... ale přeci jen to je málo. Chtěla jsem proto udělat nějakou lehčí variantu, ideálně v troubě.

Po tom, co jsem proštrachala různé recepty na karbanátky, jsem nakonec vytvořila recept, který funguje jako jejich určitá syntéza.

Na devět menších karbanátků jsem potřebovala:

  • 130 gramů hovězího mletého masa (obsah tuku 20%)
  • asi jednou tolik kapusty
  • jedno vejce
  • dvě lžíce hrašky
  • jednu menší cibuli
  • čtyři stroužky česneku
  • lžíci dijonské hořčice
  • majoránku
  • sůl a pepř

Kapustu jsem asi 15 minut povařila ve vodě, pak jsem jí zchladila a důkladně z ní vyždímala vodu. Dále jsem jí spolu s cibulí a česnekem dala do mixéru a rozmixovala najemno. Umixovanou směs jsem pak v míse smíchala s masem, vejcem, hraškou, hořčicí a kořením a vytvarovala z nich placičky. Pokud by se však stalo, že směs bude moc řídká, je třeba přidat ještě více hrašky nebo hrašku nahradit moukou, strouhankou.

Troubu jsem si rozehřála na 180 stupňů a dala karbanátky asi na 30 minut péct, v polovině času jsem je otočila na druhou stranu. Pokud byste používali méně tučné maso, vyplatilo by se karbanátky pomašlovat trochou oleje, v mém případě to ale nebylo nutné, protože olej vystoupil i na povrch a karbanátky tak nebyly suché.

Měli jsme to klasicky s vařeným bramborem, který kromě kaše mám ke karbanátům nejraději, a rajčetem. Jestli zbyde něco do večera, tak si je dám k večeři ještě do pita chleba se zeleninou a jogurtovým dresinkem, jelikož je to dobrá varianta, jak karbanátky využít i jinak (i když na chlebu s hořčicí to taky není zrovna k zahození).

6 komentářů:

  1. Mňam, uplně na to mám chuť. Třesu se na to, až nebohou kapustu rozmixuju a upeču :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže, už to proběhlo a naprosto paráda. Péct jsem tedy musela podstatně déle než půl hodiny, ale chuť luxusní. Rozhodně zopakuji :-)

      Vymazat
    2. Tak to je super! Jsem moc ráda :)

      Vymazat
  2. Zbožňuju tohle jídlo��

    OdpovědětVymazat
  3. vynikající!! využili jsme váš recept i při protikvasinkové dietě. Chutnaly celé rodině (2x35,8,3)Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, i že zkoušíte poměrně staré recepty tady ;)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)