10. října 2012

Gratinované brambory s celerem



Gratinované brambory jsou asi to nejlepší, co si člověk může dát jako přílohu. A nejen jako přílohu, ony si i vystačí jako samostatné jídlo. Ujedla bych se jich k smrti. Akorát že takové ty poctivé gratinované brambory se smetanou nejsou právě dietní jídlo, takže si je neděláme zas až tak často. Ale protože se mi po dlouhé době doma sešly dohromady brambory a smetana, musela jsem se do nich pustit.

Abych řekla pravdu, hlavním hybatelem k přípravě tohoto receptu mi byl celer, který se už nějakou dobu choulil v lednici, a vždycky když jsem lednici otevřela, tak mě prosil, abych mu už konečně dala šanci. No a tak jsem dala. A nelituji. Řekla bych, že tenhle recept už se v nějaké době určitě někde objevil, ale tato konkrétní variace byla moje vlastní momentální invence.




Na čtyři přílohové porce jsem potřebovala 4 velké brambory, jeden oloupaný celer, kelímek smetany na vaření, asi 100 gramů gorgonzoly, pepř a sůl. Brambory jsem umyla a spolu s celerem nakrájela na tenké plátky. Pokud jsou brambory pěkné, obvykle je neloupu, myslím, že slupka tak nějak pomáhá čistit zažívací trakt. Osolené a opepřené plátky celeru jsem s bramborami naskládala do pekáčku a zalila smetanou, navrch pak nadrobila kousky gorgonzoly. Vše dohromady jsem pak přikryla a dala asi na půl hodiny péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů, po půl hodině jsem pekáček odklopila a další půlhodinu dopékala tak, aby se brambory zespodu trochu připekly. Prostě mňam, jinak se to nedá říct.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)