17. září 2012

Květák v parmezánovém těstíčku


Jak již asi víte z mého minulého příspěvku, začala jsem bedýnkovat. A jak asi víte, v minulé bedýnce mě čekal i jeden pěkný květák. Jenže co s ním? Je to skoro až hanba, ale květák jsem snad nikdy sama nedělala, dobrůtkami z něj mě totiž pravidelně zásobuje mamka. Takže co s ním?

Udělat klasiku, tedy smažený, mi přišlo poněkud obyčejné. I když dostačující, ale stále obyčejné. A pak mě napadlo zabrouzdat do kuchařky Marcelly Hazan, protože jsem si pamatovala, že o květáku se tam přeci někde hovoří...

A ano, opravdu. Je tam. Italská verze našeho smaženého obaleného květáku. Proč ne, řekla jsem si a pustila se do toho. Pro dva stačí polovina květáku k obědu, jak jsme to měli my, pokud jste ale větší jedlíci, udělejte ho celý, jak je i v původním receptu. Musíte pak ale upravit i množství těstíčka.

Takže pro dva je třeba: 

  • polovina květáku
  • třetina hrnku vlažné vody
  • 1/6 hrnku hladké mouky
  • stejně parmezánu
  • vejce
  • sůl  
  • olej na smažení
Květák na růžičky jsem uvařila v osolené vodě do měkka a nechala vychladnout. Mezitím jsem si smíchala vodu, mouku, strouhaný parmezán, špetku soli a vejce v těstíčko, v němž jsem pak obalila květák a osmažila ho na oleji. Jak jednoduché.

Pak jsem jen nechala osmažený květák osušit na papírové utěrce a podávala s bramborami zakapanými olivovým olejem. Parmezán nebyl v těstíčku tak výrazný, jak jsem čekala, ale přesto byl v chuti cítit. Prostě tak akorát.

2 komentáře:

Za všechny komentáře děkuji :)