28. srpna 2012

Zmrzlina ze zeleného čaje



Vzhledem k tomu, že jsem si dnes vzala na mušku svoje resty, přidávám sem ještě jeden recept, který jsem "uvařila" již před nějakou dobou, ale prostě jsem neměla prostor jej sem dát. Zmrzlinu ze zeleného čaje matcha jsem chtěla připravit již dlouhou dobu.

Jsem totiž člověk, který i přes to, že čaje moc nepije, miluje například čajové bonbóny a podobné dobroty z čaje. A jelikož zmrzlina tak nějak patří k létu, napadlo mě spojit tyto dvě dobroty do jedné a konečně vyzkoušet nějaký ten ověřený recept.

Jak už nějakou dobu vím, tahle zmrzlina je zvláště oblíbená v Japonsku (kdo by to byl řekl, že v zemi, kde pijí čaj v jednom kuse bude tahle zmrzlina populární, že?) a tak jsem se pro recept obrátila na nejznámějšího čecha s japonskými kořeny, na Tomia Okamuru. No, ne tedy přímo na něj, ale na prezentovaný recept od něho, který taky najdete zde.


Naše město, co se týče dostupnosti nejrůznějších potravin, není tak veliké, jak by se možná mohlo zdát. Sehnat elementární surovinu pro výrobu této zmrzliny, čaj matcha, nebylo také příliš jednoduché. Jelikož jsem ale internetu znalá děva, matchu jsem objevila v internetovém obchodě U Grešíka, který má u nás několik obchůdků. V krámku se na mě paní sice dívaly poměrně jako na blázna (asi si tam pro matchu běžně nikdo nechodí), nakonec mi jí ale objednaly a za týden jsem si pro ní mohla přijít. Ostatní suroviny jsou poměrně více než dostupné, proto jsem se do výroby zmrzliny hned pustila.

Vzhledem k mé chuti, která je v tomto směru asi jemnější, jsem oproti původnímu receptu snížila obsah čaje matcha asi na polovinu a i množství cukru bylo nakonec menší než původně.

Na větší kelímek zmrzliny pak tedy budete potřebovat:

  • 3 čerstvá vejce
  • asi 60 gramů krupicového cukru
  • lžíci vroucí vody 
  • lžíci čaje matcha 
  • 200 ml smetany ke šlehání

Šlehačem jsem v misce vyšlehala tři vejce a postupně do nich zašlehala i polovinu cukru. Čaj jsem mezitím rozmíchala ve lžíci horké vody a nechala chvíli odpočinout. Pokud by vám náhodou jen jedna lžíce vody nestačila, můžete přidat trochu více, nebude to ničemu vadit, důležité je, aby čaj nebyl cuckovatý, ale vznikla hladká směs.

Tuto směs jsem pak smíchala s vyšlehanými vejci. V další misce jsem smetanu se zbytkem cukru vyšlehala do hladka a opatrně jsem obsahy obou misek smíchala dohromady, aby vznikla jednolitá směs stejnoměrně jemně nazelenalé barvy. No a pak nezbývá už nic jiného, než nechat zmrzlinu vychladit v mrazáku a čas od času jí jít promíchat, aby byla pěkně nadýchaná. Je to dobrota. Veliká.



2 komentáře:

  1. tuhle zmrzlinu jsem měla v jedné japonské restauraci a připadala mi úplně úžasná, takže určitě někdy tvůj recept vyzkouším a budu doufat, že bude stejně dobrá jako ta v restauraci :)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)