16. května 2012

Nadpozemsky čokoládový dort



Jelikož se teď blíží různé narozeniny známých a příbuzných, začíná také období pečení nejrůznějších dortů, dortíčků a sladkých překvapení. A protože v sobotu měl oslavu čtvrtstoletí od svého narození bývalý spolužák a kamarád, nebyla bych to já, abych něco nepřipravila. Ano, mohla jsem koupit lahev vína nebo něco podobného a bylo by to úplně bez práce.

Ale proč? Spotřební dárky vždycky potěší (alespoň mě, protože nesnáším různé serepetičky, na které vám později akorát sedá prach) a dárky, při kterých jste si dali práci a investovali jak hrubou sílu, tak i čas a um se prostě cení. Alespoň podle mě.

Receptů na dorty a sladké celkově je tolik, že byla by škoda realizovat pořád jeden a ten samý recept. Proto zatím snad není sladkost, kterou bych připravovala vícekrát. A není tomu ani dnes, můj pokus o „netradiční“ (přeci jen v našem věku je pořád ještě netradiční) narozeninový dar byl skvělý čokoládou překypující dort, dortík, dortíček.

Zaujal mne již podle fotky v květnovém Gurmetu, který si občas kupuji v dlouhém očekávání dalšího čísla Apetitu. Krásný „mokrý“ dort (mud cake) s pořádnou dávkou čokolády uvnitř a navenek. Navíc se při pročítání receptu ukázalo, že nebude ani pracný. Tak proč ne… jen jsem hledala příležitost, kdy recept vyzkoušet a padlo to na onu oslavu narozenin.

Mohla bych si ho udělat jen tak, ale pořád ještě mi nepřijde úplně vhodné upéct si dort a jentak ho celý sníst. Protože to by se dozajista stalo… jelikož je tento dort považován za „mokrý“, není třeba vyrábět žádné složité krémy, člověk si vystačí úplně s polevou. A nebyla bych to já, abych si ho trošku neupravila.


Na tento dort budete potřebovat:

  • hrnek mléka
  • půl hrnku vody
  • kostku másla
  • čtvrt hrnku kakaa
  • 200g hořké čokolády
  • 2 hrnky cukru
  • lžičku skořice
  • lžičku instantní kávy
  • 2 vejce
  • tři čtvrtě hrnku hladké mouky
  • tři čtvrtě mouky polohrubé 
  • půl prášku do pečiva
Postup je poměrně jednoduchý, v hrnci se smíchá mléko s vodou, spolu s máslem, čokoládou, kakaem, cukrem, skořicí a kávou se zahřeje tak, aby se vše rozpustilo. Potom se přidá obojí mouka, prášek do pečiva a opatrně se zašlehají obě vejce. Těsto bude poměrně tekuté, ale není se čeho bát.

Použila jsem formu o průměru 20 cm, kterou jsem vyložila pečícím papírem, ale je možné jí také vymazat máslem a vysypat polohrubou moukou. Troubu je třeba předehřát na 150°C a pak už jen dát péct na hodinku a tři čtvrtě. Po vychladnutí dortu jsem jej pak potřela naší čokoládovou polevou.


Na polevu je třeba:

  • 200g hořké čokolády 
  • zakysaná smetana podle potřeby

Čokoláda se rozpustí (lze to dělat i ve vodní lázni, avšak já jsem si práci ulehčila a rozpustila jí v mikrovlnce) a podle citu se do ní zamíchá zakysaná smetana, celkem asi polovina kelímku. 




Musím říct, že dort měl docela úspěch, i když díky skořici byl cítit po perníku, který já právě nemusím. Pro příště bych tam místo skořice dala vanilku, jak je v originálním receptu. A shodli jsme se, že by vůbec nebylo na škodu přidat do těsta višně naložené v rumu. No, možná někdy příště.


O víkendu se chystáme na další oslavu a já přemýšlím, co zase upeču… A zatím je mým favoritem mrkvový dort z nové kuchařky od Dity Pecháčkové, kterou jsem si pořídila. A zatím nelituji. Tak uvidíme, zda tomu tak bude i po upečení onoho receptu. Ještě malá poznámka k fotkám, je mi líto, že se mi nepodařilo vyfotit nakrojený dort, protože by byla vidět jeho krásná hutná struktura. Bohužel, na focení zmizel až moc rychle.


8 komentářů:

  1. právě doděláno - vychlazeno a dortík nemá chybu. Je boží a ještě božsky chutná .-)

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý deň, páči sa mi tento recept. Akorát sa chcem opýtať, či je tam cítiť ta káva? Tu zase nemusím v pochutinách ja :)

    Predom ďakujem za odpoveď!
    Klára

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, jak velké hrnky používáš? Mám formu o průměru 26 cm a hrnky s objemem cca 350 ml... premyslim, jak upravit pomery ;)
    Diky za odpoved!
    M.

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, a musím jen napsat, že měl velký úspěch! Neskutečně dobrý dort!

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)