18. prosince 2022

Hubník



Jak jste na tom s jídlem na Štědrý den? A teď nemyslím sváteční večeři, ale jídlo přes den. Máte nějaké tradice, tradiční jídla? Já se snažím vynechat maso a masné produkty, takže k snídani je to jen něco lehkého a na oběd jsem několik let dělala houbového kubu. Jenže kroupy mi doma jeden nesnese, s rýží to není ono, takže jsem hledala, co jiného bych mohla připravit. No a vloni jsem vsadila na krkonošský hubník nebo taky houbovec a myslím, že se z toho stane nová tradice. Hubník je vlastně taková houbová nádivka nebo slaný koláč z bílého pečiva, který voní houbami a česnekem, je křupavý na povrchu a uvnitř krásně vláčný. U nás se zabydlel a u vás může teď taky.



4 porce

  • hrst sušených hub
  • 1,5dcl vody
  • 8 rohlíků
  • 2 vejce
  • 1,5-2dcl mléka
  • cibule
  • česnek
  • sůl a pepř
  • kmín
  • hrst krupice
  • sádlo nebo olej

  1. Houby zaliju vroucí vodou, přikryju a nechám nabobtnat.
  2. Rohlíky nakrájím nahrubo, zaliju mlékem spolu s houbami i s nálevem a rukama promačkám na kaši. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu mléka, aby rohlíková kaše byla dost mokrá.
  3. K rohlíkům přidám vejce, najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Osolím, opepřím, přidám trochu kmínu a krupici a promíchám.
  4. Naspod zpékací misky nebo pekáče naliju dostatek oleje nebo rozpuštěného sádla (minimálně 4 lžíce, v troubě se to má spíše smažit než péct) a na něj potom uhladím rohlíkovou směs.
  5. Povrch poliju ještě trochou oleje/sádla a vložím do trouby předehřáté na 200°C, kde peču dozlatova asi 40 minut. Hotový hubník nechám lehce zchladnout, nakrájím na jednotlivé porce a podávám.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)