Jak jste na tom s jídlem na Štědrý den? A teď nemyslím sváteční večeři, ale jídlo přes den. Máte nějaké tradice, tradiční jídla? Já se snažím vynechat maso a masné produkty, takže k snídani je to jen něco lehkého a na oběd jsem několik let dělala houbového kubu. Jenže kroupy mi doma jeden nesnese, s rýží to není ono, takže jsem hledala, co jiného bych mohla připravit. No a vloni jsem vsadila na krkonošský hubník nebo taky houbovec a myslím, že se z toho stane nová tradice. Hubník je vlastně taková houbová nádivka nebo slaný koláč z bílého pečiva, který voní houbami a česnekem, je křupavý na povrchu a uvnitř krásně vláčný. U nás se zabydlel a u vás může teď taky.
4 porce
- hrst sušených hub
- 1,5dcl vody
- 8 rohlíků
- 2 vejce
- 1,5-2dcl mléka
- cibule
- česnek
- sůl a pepř
- kmín
- hrst krupice
- sádlo nebo olej
- Houby zaliju vroucí vodou, přikryju a nechám nabobtnat.
- Rohlíky nakrájím nahrubo, zaliju mlékem spolu s houbami i s nálevem a rukama promačkám na kaši. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu mléka, aby rohlíková kaše byla dost mokrá.
- K rohlíkům přidám vejce, najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Osolím, opepřím, přidám trochu kmínu a krupici a promíchám.
- Naspod zpékací misky nebo pekáče naliju dostatek oleje nebo rozpuštěného sádla (minimálně 4 lžíce, v troubě se to má spíše smažit než péct) a na něj potom uhladím rohlíkovou směs.
- Povrch poliju ještě trochou oleje/sádla a vložím do trouby předehřáté na 200°C, kde peču dozlatova asi 40 minut. Hotový hubník nechám lehce zchladnout, nakrájím na jednotlivé porce a podávám.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Za všechny komentáře děkuji :)