2. září 2022

Ledničková frittata



Věřím, že situace, kdy je nutné spotřebovat různé zbytky z lednice, potkala více či méně často každého z nás. Třeba my odjíždíme zítra na dovolenou a přesně tenhle problém je dost aktuální. Nejčastěji mezi moje oblíbená zbytková jídla počítám právě frittatu, tedy vlastně jakousi vysokou omeletu nebo vaječný koláč, ve kterém hravě zmizí poměrně široké spektrum surovin. Pokud vám kromě sýrů, uzenin a zeleniny zbyde i nějaká ta příloha (nejlépe brambory nebo těstoviny), zamíchejte je tam taky. Recept vznikl ve spolupráci s Whirlpool a jejich chladničkami, které díky efektivnímu chlazení umožňují uchovávat suroviny v lednici co nejdéle čerstvé. To se pak i z těch zbytků vaří samo.



4-6 porcí/ forma 20cm

  • 50g slaniny 
  • 3 lžíce oleje
  • 300g mix zeleniny (jarní cibulka, cuketa, paprika, cherry rajčata)
  • 200g vařených brambor
  • 6 vajec
  • 1dcl smetany na vaření
  • sůl a pepř
  • 40g sýra

  1. Na suché pánvi vyškvařte slaninu dozlatova a vyndejte stranou.
  2. Přidejte lžíci oleje a opečte na něm postupně plátky zeleniny, lehce osolte a dejte také stranou.
  3. Opět přidejte lžíci oleje a opečte brambory dozlatova. Stáhněte plamen.
  4. Zakápněte zbylým olejem, vraťte opečenou zeleninu a slaninu.
  5. V misce prošlehejte vajíčka spolu se smetanou, dochuťte solí a pepřem a nalijte do pánve. Navrch přidejte sýr a pozvolna pod pokličkou zapékejte dozlatova 10-15 minut.
  6. Hotovou frittatu nechte vychladnout, nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte, případně zabalte na cesty.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)