1. června 2022

Medový number cake

Dobrý recept na narozeninový dort se vždycky hodí, tento je navíc velmi efektní a myslím, že každého okouzlí už jen svým vzhledem. Co víc se hodí k narozeninám v tuhle dobu, než dort ozdobený čerstvým ovocem? Number cake nebo-li dort ve tvaru čísla jsem chtěla vyzkoušet už dávno a protože minulou neděli slavil můj táta kulatiny, přišlo mi to jako dobrá příležitost. Mám svoje osvědčené recepty na korpus i na krém, takže jsem je v tomto dortu jen propojila a dopadlo to parádně. Není třeba mít formu, protože korpus připomíná sušenku, kterou z rozváleného těsta vlastně vykrojíte. Vyrobila jsem si tedy šablonu jen z papíru, každé číslo je o velikosti A4 a takhle velký dort vyšel na cca 14 porcí minimálně.



dort/cca 14 porcí

korpus

  • 2 vejce
  • 60g másla
  • lžíce sody
  • 4 lžíce medu
  • 200g cukru
  • 500g hladké mouky

krém 

  • 500ml smetany ke šlehání
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 2 tučné tvarohy ve vaničce
  • vanilkový extrakt

dohotovení

  • ovocný džem (já měla maruńkový)
  • čerstvé ovoce (jahody, borůvky)
  • máta, meduňka
  • karamelové vafle, 2ks
  • cukrové kuličky

  1. Na těsto promíchám v robotu vejce, máslo, sodu, med, cukr a nakonec (až se promíchají předchozí suroviny) i mouku. Hotové těsto nechám alespoň půl hodiny v lednici odpočinout.
  2. Těsto rozdělím na čtyři díly, z každého na pomoučeném pečícím papíře vyválím plát o tloušťce asi 0,5 centimetru, přiložím šablonu a vykrojím číslo (každé číslo dvakrát, protože na dortu budou dvě patra).
  3. Vykrojené těsto na papíře přenesu na plech (na jeden se vejdou dvě) a peču v troubě předehřáté na 180°C dozlatova asi 20 minut. Ze zbytku těsta můžete vykrojit ozdobné tvary a těmi pak dort dodekorovat. Po upečení nechám vychladnout.
  4. Na krém ušlehám ze smetany, extraktu a cukru tuhou šlehačku a pak do ní postupně zašlehám oba tvarohy. Krém opět rozdělím na 4 díly.
  5. Spodní korpusy pomažu džemem a potom pomocí zdobícího sáčku nanesu krém. Přiklopím druhou vrstvou korpusů pomazaných džemem a navrch nanesu zbytek krému.
  6. Takto připravený dort dám do lednice přes noc uležet a druhý den ozdobím ovocem, nakrájenými karamelovými vaflemi, bylinkami a cukrovými kuličkami.


4 komentáře:

  1. Dobry den, jak velke cislice, ptosim? A4? Dekuji.

    OdpovědětVymazat
  2. Jak pláty mohu uchovat a kde prosím?když potřebuji plnit až za 14 dní.děkuji

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)