27. března 2022

Jehněčí hřebínek pod bylinkovou krustou



Skopové nebo jehněčí maso je stále ještě pro mnoho lidí složitou surovinou zejména díky specifické chuti. Pokud vám skopové příliš nevoní, zkuste nejprve nějaký libovější kus jehněčího, protože čím mladší a libovější maso, tím i jemnější chuť. Já osobně jehněčí miluju a taky ho ráda připravuju, je to rozhodně zpestření jídelníčku, o které se doma nechceme připravit.  K jaru jehněčí neodmyslitelně patří, tak by bylo dobré připravit i nějaký dobrý recept. Jehněčí hřebínek, tedy část hřbetu jsem zkombinovala s bylinkovo-česnekovou krustou, kterou doplňuje omáčka z čerstvých bylinek, a výsledek se, myslím, opravdu povedl. Je to prostě jaro na talíři, co říkáte?

U jehněčího masa je obzvlášť důležité dbát na kvalitu, já jsem tento recept připravovala z masa od „Krušnohorského farmáře“. Je to e-shop, na kterém najdete kvalitní farmářské produkty z Krušných hor od vynikajících sýrů a dalších výrobků z kravského, ovčího a kozího mléka, přes uzeniny až po vyzrálé hovězí steaky, a další druhy masa, mezi kterými nechybí právě jehněčí. Obchod funguje s dodáním pro Prahu a okolí, takže zpřístupňuje lokální farmáře a producenty širšímu okruhu zákazníků, pro které je důležitá kvalita surovin a zejména udržitelnost. Mě je tahle ústřední myšlenka Krušnohorského farmáře velmi blízká a jsem ráda, že jsem mohla jejich vynikající produkty vyzkoušet. Vy se navíc brzy budete moci těšit ještě na další recepty s jejich produkty.



2 porce

bylinková krusta

  • 50g staršího světlého pečiva
  • hrst čerstvých bylinek (petržel, pažitka, rozmarýn)
  • menší stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

hřebínek

  • jehněčí hřbet
  • olivový olej
  • sůl a pepř

omáčka

  • svazek hladkolisté petržele
  • 0,5dcl oleje
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř

+ opečené brambory k servírování

  1. Na bylinkovou krustu nakrájím pečivo na menší kousky a společně s nahrubo nasekanými bylinkami a česnekem vložím do sekáčku. 
  2. Vše rozsekám najemno, do směsi přidám olej, trochu soli a pepře a promíchám.
  3. Z jehněčího hřbetu ostrým filetovacím nožem z jedné strany seříznu maso a z druhé v napojení oddělím žebra tak, že vznikne hřebínek, tedy několik jehněčích kotletek pohromadě. Z jednoho hřbetu budou dva hřebínky, tedy dvě porce (pokud budete mít již hotový hřebínek, tahle část práce vám odpadne).
  4. Hřebínek se všech stran osolím, přidám pepř a na oleji opeču ze všech stran dozlatova.
  5. Opečený hřebínek přesunu na pekáč a peču v troubě předehřáté na 180°C 10 minut.
  6. Potom pekáč vyndám, na hřebínek svrchu přimáčknu bylinkovou strouhanku a vložím do trouby dopéct ještě na 5-10 minut dozlatova.
  7. Když se maso peče, připravím omáčku, do hlubokého mixéru přidám nahrubo nasekanou hladkolistou petržel, olej, citronovou šťávu a promixuju dohladka. Na závěr dochutím špetkou soli a pepře.
  8. Hotový hřebínek nakrájím podél žebírek na jednotlivé kotletky, které podávám s opečeným bramborem a bylinkovou omáčkou.

Recept vznikl ve spolupráci s „Krušnohorským farmářem“.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)