7. července 2021

Obrácený rebarborový koláč



Někdy k ozvláštnění stačí málo, jako třeba v případě tohoto koláče. Jinak by to byl víceméně klasický podmáslový koláč, jenže tento se peče obráceně. Rebarbora se tedy společně s cukrem naskládá na dno, na ní teprve těsto a díky tomu spodek krásně zkaramelizuje, zatímco vršek zůstane pěkně vláčný. Jen ho nezapomeňte po upečení zase obrátit, abyste mohli potěšit i to oko...



forma 24cm

  • 1 a 1/2 hrnku špaldové mouky
  • 1/2 hrnku cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku podmáslí
  • 1 vejce
  • cca 1/2kg rebarbory
  • 3 lžíce cukru

  1. Na těsto nasypu do mísy mouku, cukr a jedlou sodu.
  2. K sypkým surovinám přidám olej, podmáslí a vejce a společně promíchám, aby v těstě nebyly žádné hrudky.
  3. Rebarboru očistím a nakrájím na různé velké špalíky, které promíchám s cukrem.
  4. Formu vyložím pečícím papírem a rebarboru rozložím na dno formy.
  5. Na rebarboru naliju těsto, uhladím a peču v troubě předehřáté na 180°C asi 40 minut dozlatova.
  6. Hotový koláč nechám vychladnout a nakonec obrátím dnem vzhůru.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)