10. května 2021

Burgerové housky s bramborou


Už asi většina z vás v nějaké podobě zkoušela domácí housky na burgery a já se přiznám, že i já jsem zkoušela bezpočet receptů, najít ale ten správný je trošku oříšek. Aby nebyly moc tučné, byly hezky měkké a nadýchané a aby se prostě povedly. Na blogu mám starší recept na housky dělané japonskou metodou tangzhong a ty jsou vynikající. Dnes ale pro vás mám ještě jeden recept, který je prostě úžasný a povede se vždycky. Jeho tajemstvím je použití vařených brambor do těsta, takže příště, až vám zbydou od oběda brambory, můžete se do nich směle pustit.


8 housek

  • 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 1/4 čerstvého droždí
  • 3 lžíce cukru
  • 1 střední vařená brambora
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • vejce a sezam navrch

  1. Nejprve připravím kvásek, na něj promíchám vlažné mléko s rozdrobeným droždím a cukrem a nechám asi 15 minut vzejít.
  2. Do mísy potom nasypu mouku, najemno nastrouhanou bramboru, sůl, přidám vejce a máslo a nakonec naliju kvásek.
  3. Ze surovin v míse uhnětu hladké a lehce lepivé těsto, které nechám přikryté utěrkou kynout na teplém místě asi 3/4 hodiny.
  4. Z těsta potom udělám naolejovanýma rukama osm stejných ranečků, které rozložím na plech vyložený pečícím papírem a pod utěrkou nechám dokynout ještě dalších 20-30minut.
  5. Troubu si předehřeju na 190°C, nakynuté bochánky pomašluju rozšlehaným vejcem a posypu sezamem. Peču v troubě dozlatova 20-25 minut.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)