21. září 2020

Kuře tandoori


Tohle kuře má svůj původ v indické kuchyni, kde se marinuje v kombinaci jogurtu a koření, a pak se peče v indické peci tandoor. Já jsem zkusila tohle kuře udělat v domácích podmínkách a výsledek mě mile překvapil! Jestli máte rádi indickou nebo třeba jen chcete zkusit něco netradičního, určitě vyzkoušejte. Já se péct takhle na placato, ale i jako jednotlivé porce. Jako příloha je ideální právě rýže nebo chlebové placky naan a opravdoví znalci si přidají i okurkovou rajtu.

1 kuře

  • celé kuře
  • půl malého kelímku jogurtu
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 nasekaný stroužek česneku
  • 1 lžička garam masaly
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička soli
  • k podávání čerstvý koriandr a červená cibule

  1. Nejprve si připravím marinádu na kuře. Na tu promíchám s jogurtem zázvor, česnek, garam masalu, kurkumu, římský kmín a sůl.
  2. Kuře si připravím na placato. To je nejlepší udělat tak, že ho v místě páteře rozkrojíte a potom "rozplácnete".
  3. Takto připravené kuře rukama potřu ze všech stran marinádou a nechám ideálně přes noc, ale minimálně hodinu, marinovat.
  4. Potom si předehřeju troubu na 180°C, kuře položím na plech i s marinádou, podliju trochou vody a peču pozvolna dozlatova přibližně hodinu. 
  5. Potom podávám s vhodnou přílohou a taky čerstvým koriandrem a červenou cibulkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)