20. srpna 2019

Vejce s rajčatovou omáčkou po italsku


Slané snídaně, to je moje. Samozřejmě, že takhle nesnídám každý den, ani každý týden, ale je to takový reprezentant mé ideální snídaně. Je to italská variace na blízkovýchodní shakshuku, tedy skvělé lůžko z rajčatové omáčky, na kterém leží zapečená vejce doplněná sušenou šunkou a bylinkami, to vše posypané parmazánem. Už teď, jak to píšu, zase skoro slintám! Nejlepší je všechny porce udělat pěkně dohromady a potom si každý odebírá, kolik zrovna potřebuje. Dokážu si představit, jak všichni dlouho společně posedávají u stolu a vychutnávají si tuhle dobrotu. Prostě víkendové ráno, ideál.


3 porce/2 větší
  • 1 menší cibule
  • 1 macatý stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 400g konzerva sekaných rajčat (nebo čerstvá)
  • 0,5dcl bílého vína
  • snítka bazalky + na dokončení
  • 3 vejce
  • 80g sušené šunky
  • sůl a pepř
  • parmazán na dokončení
  1. Do větší pánve naliju olivový olej, na kterém nechám zpěnit nadrobno nasekanou cibuli a česnek.
  2. K zelenině přidám rajčata z konzervy a bílé víno. 
  3. Pomalu na středním plameni promíchávám, aby se tekutina odpařila a vytvořila se hustší omáčka, kterou osolím a vmíchám nasekanou bazalku.
  4. Plamen stáhnu na minimum, v omáčce vytvořím tři důlky, do kterých vyklepnu vejce.
  5. Okolo vajec rozložím na kousky natrhanou sušenou šunku, kterou lehce vmáčknu do omáčky.
  6. Pánev potom přikryju pokličkou, aby se bílky vajec upekly a žloutek zůstal ještě tekutý. To je potřeba průběžně kontrolovat.
  7. Jakmile jsou vejce hotová, stáhnu pánev z plotny, vše ještě dosolím a přidám pepř.
  8. Před podáváním potom vejce posypu čerstvou bazalkou a nahrubo strouhanými hoblinkami parmazánu. Nejlepší přílohou je bílá bageta.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)