28. ledna 2019

Špecle s houbami a špenátem


Děláváte špecle? Já doteď moc ne, ale asi je začnu zařazovat častěji. Jejich příprava je jednoduchá, je to zase trochu jiná příloha a navíc se dají kombinovat se spoustou zajímavých chutí. Tak třeba tyhle špecle s houbami a špenátem, které jsou dochucené česnekem, je to prostě paráda, protože se dají jíst jen tak, ale zároveň právě jako příloha k nějakému pečenému masu. My je měli ke krůtímu stehnu na citronech a byla to paráda.


4 porce
  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku mléka
  • sůl
  • 1 cibule
  • 50g másla
  • 0,5 dcl bílého vína
  • 2 stroužky česneku
  • 200g hnědých žampionů
  • 150g čerstvého špenátu
  • pepř a sůl
  • parmazán 
  1. Na špecle v robotu s háky na těsto promíchám mouku, vejce, mléko a trochu soli v hladké těsto.
  2. Ve větším hrnci přivedu k varu vodu, trochu ji osolím a potom sítkem na halušky nebo špecle protlačím těsto do vody (jde to i cedníkem s většími oky). Špecle se vaří asi 2 minuty než vyplavou na povrch, hned se vyndají a nechají se zchladnout.
  3. V hluboké pánvi rozpustím máslo a nechám na něm zesklovatět najemno nasekanou cibuli.
  4. Cibuli zaliju bílým vínem a nechám ho odpařit, potom k ní přisypu na plátky nakrájené žampiony a nasekaný česnek a opékám je, dokud se voda z nich neodpaří.
  5. Žampiony osolím a přidám k nim špecle a promíchám. Spolu je nechám prohřát a přidám špenát.
  6. Špecle spolu se zeleninou promíchávám do té doby, než špenát lehce změkne. Potom vše podle chuti dosolím a opepřím a při podávání zasypu trochou parmazánu.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)