15. listopadu 2018

Jamie Oliver vaří po italsku


Tak je to tady, do Vánoc nám už nezbývá spousta času a možná už se teď začínáte poohlížet po dárcích. Kdo mě sledujete už nějakou dobu, víte, že před Vánoci pro vás vždycky otvírám jedno speciální okénko, a to recenzní okénko zajímavých kuchařek nebo knih s gastronomií souvisejících. Tak to dnes odstartujeme hned nějakou peckou, novou kuchařkou Jamieho Olivera.

Je už asi standardem, že kuchařky od Jamieho prostě stojí za to. Zajímavé recepty a opravdu šťavnaté fotografie mě vždycky nakonec přesvědčí, že i tu další novou kuchařku stojí za to mít. Co se týče tématu, tady bych řekla, že Jamie hraje trochu na jistotu. Přeci jen je italská kuchyně jednou z nejprofláklejších a nejkonzumovanějších na světě, takže je asi jasné, že se bude hodně prodávat. Ale stojí opravdu za to? To mě nejvíc zajímalo, když jsem kuchařku poprvé viděla.Italských receptů je všude spousta a pořád omílané to samé do kola je nuda. 


Tady je potřeba říct, že na knize je vidět, že Jamie má k italské kuchyni opravdu blízko a zná ji křížem krážem, takže nuda to určitě není. Navíc si na cestu po Itálii, kde konstruoval tuhle kuchařku, vybral svého dlouholetého italského učitele, Gennara Contalda. Líbí se mi, že jsou recepty proloženy krátkými medailonky italských babiček a maminek, jejichž rodinné recepty v knížce taky samozřejmě najdete. Nenajdete tu asi úplně ty klasické profláklé recepty, takže pokud už doma italskou vaříte docela dobře a občas nemáte nápad, jak jídla obměnit, tahle kniha je přesně pro vás.

Když se podíváte na obsah, najdete tam klasické kapitoly od předkrmů přes polévky, maso, přílohy až po dezerty a další. Navíc je tu na konci kapitola základy, která obsahuje třeba recepty na pesta, rajčatový základ a taky třeba postupy, jak naporcovat kuře, prostě základní věci, které se pro přípravu receptů v knize určitě hodí.

Abych to tedy shrnula na závěr, Jamie opět nezklamal, český překlad je kvalitní (aby taky ne, když ho dělala Jitka Rákosníková!) a já jsem prostě spokojená. Takže s klidným svědomím můžu tuhle knihu doporučit. No a abych nebyla jenom pozitivní, tak pokud bych mohla dát Jamiemu radu, trochu bych ubrala na množství fotografií, kde je spolu s jídlem a i bez něj neustále rozesmátý Jamie, trochu mě to už při listování knihou iritovalo a do toho úsměvu bych mu trochu šlápla. 

Příspěvek vznikl ve spolupráci s MLD Publishing s.r.o.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)