23. července 2018

Falafel salát


Taky v těchhle vedrech nemáte chuť ani nějak vyvařovat, ani jíst teplá vydatná jídla? Já tedy ne, takže nejčastěji přes týden k večeři nejraději připravuji různé saláty. Ale samotná zelenina, to by za chvíli bylo možná trochu fádní, takže aby salát vydal za plnohodnotné jídlo, je fajn ho něčím doplnit. A to něco nemusí být hned maso, třeba falafel obstojí víc než dostatečně.

2-3 porce
falafel (asi 12 kusů)
  • hrnek sušené cizrny
  • polovina cibule
  • lžička sušeného koriandru
  • lžička soli
  • špetka chilli
  • tři stroužky česneku
  • lžička římského kmínu
  • hladká mouka podle potřeby 
  • olej na smažení
  1. Večer předem namočím hrnek cizrny do studené vody tak, aby byla cizrna hodně ponořená.
  2. Druhý den pak do sekáčku nebo mixéru dám cibuli, koriandr, sůl, chilli, česnek a kmín a umixuji dohladka. 
  3. Potom přidám slitou cizrnu a mixuju jen tolik, aby byla cizrna jemněji nasekaná, ale nevznikla úplně hladká kaše.
  4. Obsah mixéru vysypu do mísy a lehce zasypu a rukama promíchám s moukou tak, aby vznikla hmota, ze které jde tvarovat kuličky velké asi jako pingpongový míček.
  5. Ve vysoké vrstvě oleje potom kuličky smažím dozlatova.

salát
  • čtvrtina ledového salátu
  • hrst oliv
  • čtvrtina okurky
  • hrst cherry rajčat
  • čtvrtina červené cibule
  • snítka čerstvého koriandru
  • 4 lžíce jogurtu
  • lžička tahini pasty
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka soli
  1. Na salát nakrájím na proužky ledový salát, olivy nasekám, okurku nakrájím na nudličky, cherry rajčata na čtvrtiny a červenou cibuli na proužky.
  2. Všechnu zeleninu společně s koriandrem promíchám a navrším na talíře.
  3. Na zálivku promíchám jogurt s tahini, olivovým olejem a špetkou soli.
  4. Na salát přidám usmažené falafely a vše pokapu zálivkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)