6. prosince 2017

5 ingrediencí


Před Vánoci jsem dostala novinku Jamieho Olivera, abyste měli ještě čas se rozhodnout, jestli ji pořídíte pod stromeček sobě nebo někomu blízkému. Víc v krátké recenzi dál.

Jamie se s každou svojí další knihou snaží překonávat, ani nevím, kdy to vlastně začalo, ale od vaření za 30 minut, přes vaření hotové za 15 minut a na britské poměry ekonomické recepty se dostal až na pouhých 5 ingrediencí na jeden recept. Tak nějak si říkám, co nás čeká příště? 

Člověk by možná řekl, že když má recept jen pět ingrediencí, nebude to nic moc nápaditého. Jamie ale ukazuje, že tomu tak úplně není, že i s pěti ingrediencemi je člověk schopen připravit něco opravdu moc dobrého a zajímavého. Líbí se mi, že u každého receptu jsou dané ingredience rovnou i vyfocené, můžete tak vybírat recept jen podle obrázků a nemusíte složitě hledat v seznamu ingrediencí, i když mezi pěti by to taky dlouho netrvalo.


Recepty tu nejsou rozdělené podle chodů nebo tématu, ale podle hlavní suroviny, najdete tu třeba kapitolu zaměřenou na těstoviny, zeleninu, ryby, kuře nebo třeba sladkosti. Jelikož jde o recepty s takhle málem surovin, ani příprava není obvykle moc náročná. Kromě pěti surovin je v receptech počítáno s určitým základem, který doma máte, jako například olivový olej, vinný ocet nebo čerstvý pepř. 


Jak už jsem psala, recepty vesměs nejsou moc náročné, ale také jsou lehké co se týče kalorií. Skladbou najdete recepty jak středomořské, asijské, tak i variace na britskou kuchyni. Jestli máte tohle všechno rádi, tak přežijete i tu hroznou fosforovou zelenou, která byla zvolena jako hlavní barva v knize. Já teda rozhodně ano.

Nejvíc mě zaujalo:
Salát z melounu, ředkviček a fety
Sicilské tuňákové těstoviny
Lepkavý lilek terijaki
celá sekce sladkostí - opravdu stojí za to, pokud chcete za málo práce hodně muziky!

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)