16. ledna 2017

Borůvková panna cotta s levandulí


A je to tady, celý nový rok je před námi. Letošek pro nás bude hodně zajímavý a nový, plný změn, budeme totiž tři! Na začátku roku k tomu všemu, co mě ještě čeká, mám taky narozeniny a na mojí letošní drobnou oslavu jsem konečně mohla rodinu pozvat na oběd, protože je můžu posadit k velkému stolu, který jsem si vždycky přála. Místo dortu jsem se letos rozhodla připravit panna cottu a navrch jsem připravila svařené borůvky, které jsme na podzim sbírali v lese, lehce ovoněné levandulí. Zkuste to taky.


Na 7 porcí

panna cotta
  • 0,7 litru sladké smetany
  • 4 lžíce cukru
  • semínka z jednoho vanilkového lusku
  • 10g želatiny (já měla plátkovou)

omáčka z borůvek a levandule
  • 200g borůvek
  • 4 lžíce cukru
  • 2 stonky s květy levandule

  1. Na panna cottu nejprve nechám v misce ve troše vody nabobtnat želatinu.
  2. V hrnci zahřeju smetanu spolu s cukrem a vanilkou, ale jen, tak, aby se cukr rozpustil a smetana se nevařila.
  3. Z želatiny vymačkám přebytečnou vodu a pomocí metličky jí nechám ve smetanové směsi rozpustit. Takto připravenou směs naliju do připravených skleniček, nechám zchladnout a přendám ztuhnout do lednice, což trvá minimálně 4 hodiny.
  4. Na omáčku v rendlíku svařím borůvky s cukrem a levandulí tak, aby na lžíci zůstala vrstvička temně fialové omáčky. 
  5. Vyndám levanduli.
  6. Hotovou omáčku nechám zchladnout a lžící ji navrším rovnoměrně na každou panna cottu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)