24. listopadu 2015

Cibulačka s červeným vínem


Francouzská cibulačka je tou správnou polévkou, která zahřeje právě teď, když začíná venku přituhovat a člověk se chce tak akorát zachumlat do teplé deky. Tahle verze používá červenou cibuli spolu s červeným vínem, takže chuť je více zemitější než u klasické verze a zapečená s toustem a kupou sýra vydá za samostatné jídlo. Nejvíc práce dá opéct cibuli, pak už je to hračka.


Na 2 porce jsem potřebovala
  • 5 červených cibulí
  • 2 lžíce másla
  • 250ml červeného vína
  • 300ml vývaru (já měla kuřecí, ale použít jde jakýkoliv)
  • snítku tymiánu
  • bobkový list
  • sůl a pepř
  • bílou bagetu
  • 80g dobrého strouhaného sýry (ideálně gruyére, já použila goudu)
  1. Cibuli jsem nakrájela na tenká půlkolečka, v hrnci s širokým dnem pomalu na másle nechala zesklovatět a pokračovala jsem v opékání až cibule dostala jemnou zlatavou barvu. Při opékání je zejména na konci potřeba velmi často míchat, aby se cibule nepřipalovala.
  2. K cibuli jsem nalila červené víno a vývar, přidala tymián a bobkový list a vše nechala pod pokličkou asi 20 minut probublávat doměkka. Záleží na stáří cibule i síle nakrájení plátků, čím tenčí, tím rychleji se cibule uvaří.
  3. Když cibule změkla, tymián a bobkový list jsem pak z polévky vyndala, dochutila solí a pepřem a stáhla z plotny.
  4. Před podáváním jsem navrch polévky naložila plátky bagety a navrch přidala nastrouhaný sýr. Celou polévku jsem nakonec zapekla pod grilem dozlatova, aby se sýr roztekl a zezlátl.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)