19. října 2015

Pohoda v kuchyni Jamieho Olivera


V českém překladu vyšla nová kuchařka z dílny Jamieho Olivera, jeden výtisk jsem dostala od MLD Publishing k přečtení. Nebudu vám lhát, je zase vizuálně i obsahově úžasná, jak jinak by to v případě Jamieho mohlo být. A co v ní najdete?

Z náhledu obsahu vidíte jednotlivé kapitoly, na které je knížka členěna. Musím říct, že je to docela formát, celkem má totiž 408 stran. Vzhledem ke stovce receptů, které v kuchařce jsou, je to velkorysý prostor pro text i fotografie, které jsou jako vždycky krásné. S Jamiem Dlouhodobě spolupracuje fotograf David Loftus, který se fotografováním nejen jídla zabývá už nějakou dobu a jeho foodfotky jsou prostě úžasné, že se člověk má chuť zakousnout do papíru...

Tahle Jamieho kuchařka vám poskytne recepty na celou škálu receptů, které můžete využít při nejrůznějších příležitostech. Je to kompilace receptů z celého světa, vidíte v ní vlivy kolonií Británie a najdete tam i tipy jak připravit další etnická jídla, která se stala hitem milovníků jídla po celém světě.
Co mě zaujalo:

  • toust s fazolemi
  • vejce masala
  • hovězí bloody mary
  • pho, bun cha
  • gnudi s máslem a šalvějí
  • top sendvič se steakem a cibulí
  • grilovaný pomerančový dort
Jamie se v knížce vrací i k osvědčeným receptům a tipům, které se naučil od svých kuchařských mentorů nebo při cestování. Najdete tu tak třeba recept na nudlové těsto podle italských babiček a rovnou vám přidá i několik receptů na nudlové pokrmy, v kterých můžete těsto hned vyzkoušet. A co si budeme povídat, čerstvé těstoviny jsou vždycky jako chuťový zážitek o několik řádů výš než ty kupované sušené. A navíc, pokud si je připravíte vlastníma rukama, jídlo pro vás určitě dostane úplně nový rozměr, alespoň pro mě tedy určitě ano.
Za tu dobu, co Jamie vydává kuchařky, jsem přišla na to, že pořídit si jeden z výtisků je výborné už jen pro to, aby si jimi člověk mohl listovat a prohlížet. Jestli tak jako já rádi zkoušíte cizí kuchyně, street food a trochu netradiční jídla, určitě se vám bude kuchařka hodit i co do obsahu. A příjemným bonusem je na konci rozpis jídel vzhledem k jejich kalorické hodnotě, který se stává u Jamieho klasikou, která se bude hodit nejednomu čtenáři, který si hlídá příjem a výdej kalorií.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)