8. června 2015

Rozmarýnová granita z bílého vína


To byl horký víkend, co? Já jsem ho strávila na relaxační wellness dovolené s mamkou, takže to tak hrozné nebylo. I když pokud bych měla po ruce tento recept, vše by bylo hned lepší. Tahle granita je něco mezi tříští a koktejlem, rozmarýn jemně dochucuje sladší bílé víno a je tak osvěžující! 

Granitu můžete připravovat buď tak, že ještě tekutou ji nalijete do nádoby, dáte do mrazničky a chodíte promíchávat. Ti línější (jako já) můžou použít dobrý mixér, který zvládne mixovat led. Já použila Russella Hobbse, o kterém jste mohli číst už tady, dostávala jsem pak několik dotazů ohledně sekání ledu, tak tady vidíte, že to funguje.


Na 2 porce jsem potřebovala:

  • 1/4 litru vody
  • 2 vrchovaté lžíce cukru
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1,5 deci sladšího bílého vína (já měla tramín červený)
  • trochu citrónové šťávy
  1. Vodu jsem spolu s cukrem a rozmarýnem přemístila do hrnce, za občasného míchání přivedla k varu a když se cukr rozpustil a rozmarýn trochu povařil, aby se jeho chuť uvolnila do tekutiny, stáhla jsem hrnec z plotny.
  2. Tekutinu jsem nechala zchladnout na pokojovou teplotu a vmíchala jsem víno a šplíchanec citronové šťávy. Připravenou směs jsem pak nalila do tvořítek na led a nechala v mrazničce zmrznout.
  3. Kostky ledové granity jsem pak vhodila do mixéru, zavíčkovala a několik vteřin mixovala, aby vznikla ledová tříšť. 
  4. Hotovou granitu jsem servírovala ve skleničkách se lžičkou, kterou jde dobře nabírat.

TIP: Udělejte si hned víc dávek, ať už granitu připravujete jen pro sebe nebo pro větší partu. Je to totiž celkem návyková záležitost.

1 komentář:

Za všechny komentáře děkuji :)