20. dubna 2015

Recenze balzamikových krémů + Recept: Lehce marinovaný losos se světlým balzamikovým krémem


Nepovažuji se za blogerku, která by blog zasvětila recenzování různých produktů podle toho, s čím mě firmy zrovna osloví. Dnes ale udělám jednu z výjimek, protože kolem balzamikových krémů Kalamáta Papadimitriou v obchodě chodím a okukuju je už nějakou dobu. Zapojila jsem se tedy do výzvy webu a dostala tyto balzamikové krémy k otestování.

Jde o čtyři varianty balzamikových krémů, které vyrábí rodinná firma Papadimitriou nedaleko řecké Kalamáty. V nabídce je konkrétně klasický tmavý balzamikový krém, tmavý krém s příchutí fíků, světlý balzamikový krém a světlý krém ochucený pomerančem a citrónem. Takže jaké jsou a k čemu se hodí?

Jelikož jde o krémy z balzamikového octa, využijete je tam, kam byste dali i klasické balzamiko a díky krémové formě ještě i jinam. Díky krémové konzistenci můžete na talíři vytvářet i zajímavý foodstyling, který dotvoří zážitek z jídla, a to já mám ráda.


Klasický balzamikový krém z tmavého octa se podle mě nejvíc hodí na zeleninové saláty, třeba jako tečka k salátu caprese. Tmavou variantu ochucenou fíky zase spíš k sýrům nebo na grilované maso, kterému dodá zajímavou ovocnou chuť. Bílý balzamikový krém má lehčí a jemnější chuť, který spolu s bílou citrusy ochucenou variantou doporučuji především k dezertům, ovoci a rybám, což uvidíte v následujícím receptu, který se hodí jako fantastický lehký předkrm.

Řecké balzamikové krémy na mě udělaly vcelku dobrý dojem. Za cenu okolo stovky za 250ml v obchodě je to myslím celkem dobrá možnost, jak ozvláštnit vaření a vůbec přípravu pokrmů. Všechny krémy se určitě budou hodit nadcházející grilovací sezónu jako dochucení marinád na maso a zeleninu, které díky octu pěkně zkřehnou. Nebo třeba ke zmrzlině, fantazii se meze nekladou...


RECEPT

Na 4 předkrmové porce lososa jsem potřebovala:
  • 300g čerstvého filetu z lososa
  • 1 lžíci cukru krystal
  • 3 lžíce soli
  • 2 lžíce vodky
  • klíčky vojtěšky nebo listy salátu
  • světlý balzamikový krém s příchutí citrusů Kalamáta Papadimitriou
  1. Lososa jsem omyla, osušila a položila do hlubšího talíře kůží dolů. Navrch lososa jsem navrstvila cukr promíchaný se solí a vodkou, přikryla sáčkem nebo pokličkou a dala na 3-5 hodin uležet do lednice.
  2. Takto marinovaného lososa, ze kterého směs trochu vytáhne vodu a ochutí ho, jsem pod tekoucí vodou zbavila směsi, osušila ho a nakrájela na tenké plátky (bez kůže).
  3. V misce jsem prohodila vojtěšku s pár kapkami balzamikového octa, aby se rovnoměrně obalila a ochutila.
  4. Na talíř jsem rozložila plátky lososa, přidala vojtěšku a rybu zakápla balzamikovým octem. Výbornou přílohou je grilovaná bageta.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)