6. dubna 2015

Loupací chléb s medvědím česnekem a sýrem


Dnešní recept je ryze jarní, využívá medvědího česneku spolu s kozím tvrdým sýrem. Recept na tenhle chleba je v podstatě variabilní, můžete ho udělat celý z hladké mouky, nebo jako já použít část celozrnné, stejně tak dát jiné bylinky a sýr. Tohle je ale taková velikonoční verze, kterou vás bude bavit ulupovat dál a dál. Veselé Velikonoce!



Na klasickou chlebíčkovou formu jsem potřebovala:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
  • hrnek vlažné vody
  • 3 lžičky cukru
  • půl lžičky soli
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • sáček sušeného droždí
  • svazek medvědího česneku
  • 100g tvrdého kozího sýra
  • máslo na vymazání formy
  1. V míse jsem promíchala prosáté obě mouky spolu s droždím, cukrem, solí, máslem a vlažnou vodou v hladké a jen mírně lepivé těsto, které jsem nechala vykynout, dokud těsto nezvojnásobilo svůj objem. To v závislosti na teplotě trvá 1,5 až 2 hodiny.
  2. Po vykynutí jsem těsto vyválela na pomoučené ploše do tvaru obdélníku, z nějž kratší strana měla dvojnásobnou šířku než je forma na chlebíček.
  3. Navrch těsta jsem rozložila nadrobno nasekaný medvědí česnek a rozdrobený nebo nastrouhaný kozí sýr.
  4. Těsto jsem podélně rozdělila na dva dlouhé obdélníky a pak příčně na stejně velké čtverce. Formu jsem vymazala máslem a čtverce těsta naskládala nastojato vedle sebe, až byla forma zaplněná. To pak umožní z hotového chleba odlupovat jednotlivé vrstvy.
  5. Chleba jsem pekla v troubě předehřáté na 180°C zhruba 40-45 minut dozlatova.



2 komentáře:

Za všechny komentáře děkuji :)