28. června 2014

Košíčky s čokoládovou ganache a malinami


V okolí nemáme moc výběru samosběru ovoce. Je tu možnost jahod, která se však letos nekoná, protože díky špatnému počasí vloni zašlo mnoho rostlin. No, takže nic. Pro lidi jako já, kteří žijí v bytě a nemají možnost pěstovat si toho mnoho sami, je to kromě farmářských trhů trochu peklo.


Já ale mám tu výhodu, že jsem foodblogerka a moje pověstná vášeň pro jídlo je asi všude znát. Jinak si to totiž nedokážu vysvětlit, ale poslední dobou mě oslovují přátelé s nabídkou nejrůznějších dobrot z jejich zahrad. Podobně jako v týdnu přišla nabídka malin. Miluju maliny!


Takže včera jsem si zašla na improvizovaný samosběr a mám se teď dobře. Pokud i vy máte maliny a chcete je užít do něčeho stylového, zkuste tyhle košíčky, které jsem kdysi někde zahlédla a uchvátily mě. K výrobě toho není mnoho potřeba a jako formičky hravě využijete formu na muffiny. Tam už záleží jen na vás, jak velké je chcete, já jsem použila ty nejmenší, co mám, tedy o průměru cca 4,5 centimetru, a stejně to jsou takové dvojhubky. 

Pěkný zbytek krásného víkendu!


Na cca 15 košíčků jsem potřebovala:

na těsto

  • 200g mouky
  • 100g změklého másla
  • špetku soli
  • 1 vejce
  • několik lžic vody

na ganache

  • 100g hořké čokolády
  • 1-1,5 dcl smetany ke šlehání
  • maliny na dokončení

Mouku jsem s máslem a špetkou soli prsty propracovala do drobenky, v robotu jsem do ní vmíchala vejce a podle potřeby přidala trochu vody, aby vzniklo nedrobivé těsto. To jsem nechala v lednici alespoň půl hodiny odpočinout.

Těsto jsem na pomoučeném vále vyválela do tloušťky ani ne půl centimetru a kousky vtlačila do muffinové formy. Přebytečné části jsem odkrájela pryč, do každého košíčku nasypala několik fazolí (nebo kamínků na pečení jako zátěž, aby těsto drželo tvar) a plech dala péct asi na 20 minut do trouby vyhřáté na 180°C. Hotové košíčky jsem nechala vychladnout.

V plechovém hrnečku jsem na plotně přivedla k varu smetanu a přimíchala do ní na kousky nasekanou čokoládu, dokud se nerozpustila a nevytvořila hladký krém. Ganache jsem pak rozdělila do košíčků, naskládala na ní maliny a dala do lednice zatuhnout.