5. května 2014

Salát z pečených brambor a řapíkatého celeru


Nesnídám, nesvačím, protože nic nestačím! Tak v tomhle duchu teď momentálně trochu funguju, ale je to celkem příjemné. Samozřejmě si ale na jídlo najdu čas vždycky, takže snídám a občas i svačím, jenom včera jsem teda snídala a pak až večeřela.


A co že se to děje? No v neděli jsem byla fotit do poměrně nového online design magazínu SoffaMag, kde hlavní téma bylo chřest. Takže jsme zajeli do Hostína, aranžovali chřest, hledali chřestová pole, pak po nich poletovali a tak, prostě zábava. No a pak jsem teda z toho chřestu něco taky připravila a jelo se domů. Teda ještě jsem se cestou stavila na Street food festivalu v Holešovicích a vyšlo to tak, že jsem vstávala v šest ráno a přijela v osm večer a teď mám v lednici tunu chřestu a žádný čas na jeho přípravu...

Dneska do večera v práci, pak se připravit na zítřek, protože rovnou z práce jedu na vyhlášení foodblogu roku! Chci poděkovat všem, kteří mi projevili své sympatie a já se můžu jet podívat na tu super akci s fajn jídlem a pitím a potkat se s úžasnými a inspirujícími lidmi. Ještě že je tenhle týden díky svátku trošku kratší a bude čas na nějaký ten odpočinek a vaření.


Jinak dnes je tu recept na salát, kde není třeba moc věcí připravovat. Díky žervé není tak hutný, takže se dá jíst v podstatě kdykoliv a s čímkoliv, nebo i jen tak samotný.

Na 4 porce jsem potřebovala:
  • 6 středních brambor
  • lžíci oleje
  • řapíkatý celer
  • 2 lžíce másla
  • 50g žervé s bylinkami a česnekem
  • lžíce citronové šťávy
  • sůl a pepř

Brambory jsem si řádně omyla, očistila a nakrájela na kostky. V misce jsem je promíchala s olivovým olejem a dala péct na plechu vyloženém pečícím papírem do trouby vyhřáté na 200°C do křupava asi 20 minut.

Na másle jsem si pomalu na mírném plameni opékala na plátky nakrájený řapíkatý celer dokud nezměkl, což trvalo asi 15 minut. Hotový celer jsem spolu s máslem z pánve, bramborami a žervé promíchala v salát, který jsem dochutila citronovou šťávou, solí a pepřem. Skvělý je za tepla, ale určitě by byl fajn i za studena, kdyby byl býval vydržel.

3 komentáře:

  1. Řapíkatý celer je další ze surovin, kterou jsem chtěla zkusit, ale nikdy mě žádný recept neupoutal. Do tohohle asi půjdu. Mimochodem už jsem dělala podruhé salát z fenyklu. Tentokrát jsem zkusila hrušky místo jablek. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ten fenyklový salát mě taky moc zaujal, brzo ho zase udělám. Hrušky vypadají jako zajímavá variace. Z celeru mám ještě ráda waldorfský salát.

      Vymazat
  2. Mňam, vypadá naprosto skvěle :)

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)