2. února 2014

Pistáciové pesto na pečeném camembertu


Domácí pesto je skvělá věc, jde vlastně o takovou studenou omáčku, v níž můžete uchovat čerstvost bylinek. Všichni asi známe tradiční pesto genovese, které se připravuje z bazalky a piniových oříšků, nebo třeba červené pesto ze sušených rajčat.


S pestem se ale dá docela slušně kouzlit a testovat tak vlastní fantazii a chuťové buňky. Je však třeba zachovat typologii základních surovin - čerstvé bylinky, ořechy, tvrdý sýr, olivový olej a česnek. Z bylinek lze využít klasicky bazalka, oregano, majoránka, rukola a spousta dalších, ořechy pak jakékoliv si vzpomenete. Třeba Jamie Oliver do pesta genovese rád používá místo piniových oříšků mandle, já jsem použila nesolené pistácie. Výsledek byl příjemně jiný.

Možná si řeknete, co blázním s čerstvými bylinkami v únoru. No, čerstvé bylinky bychom podle mě měli používat po celý rok a když máme tu možnost, proč ne. Hotové pesto můžete zalít trochou oleje, uzavřít do nádoby a dát do lednice, kde docela dlouho vydrží. Pokud plánujete delší spotřebu, nalijte jej do tvořítek na led a používejte postupně. Ale myslím, že to asi ani nebude nutné, protože jde ke spoustě věcí.

Já jsem tohle pesto použila na pečený camembert, což je výborná věc třeba na večeři v pařížském bistro stylu. Pesto ale můžete klasicky zamíchat do těstovin, do uvařených nebo upečených brambor, do těstovinového salátu, dát ho na maso jako omáčku atd. atd.



Na jednu dávku pistáciového pesta jsem potřebovala:
  • hrst čerstvé bazalky 
  • čtvrt hrnku nastrouhaného parmazánu
  • čtvrt hrnku nesolených pistácií
  • stroužek česneku
  • olivový olej

Někdo dělá pesto hezky ručně v hmoždíři a když mám čas a chuť, taky to tak dělám. Pokud ale ne, jako dnes, použiju malý mixér. Do něj tedy dám bazalku, parmazán, pistácie, česnek a trochu oleje a začnu mixovat na nízkou rychlost.

Po chvíli rychlost zvýším a pak jej vypnu. Otevřu a přiliju trochu olivového oleje a opět chvilku mixuju. Oleje je třeba přidat tolik, aby vznikla taková hladká a lehce tekutá konzistence. Když budete spokojení, můžete jej přelít do sklenice a uchovat v chladnu nebo rovnou použít na camembert.


Na jeden pečený camembert jsem potřebovala:

  • camembert o váze asi 120g
  • lžíci pistáciového pesta
  • bagetku

Camembert jsem vyndala z obalu, položila na pečící papír a jeho vrchní část nakrájela na maličké čtverečky. Pak jsem jej dala péct do trouby předehřáté na 180°C asi na 20 minut, aby se vnitřek celý roztékal a camembert byl na povrchu měkký.

Nakonec jsem jej vyndala, pokapala pistáciovým pestem  a servírovala s křupavým pečivem.