15. listopadu 2013

Jablečné lívanečky s marsalou


Čas od času doma vařím s alkoholem. Ne tedy tak, že bych jej snad popíjela během vaření (to by to jídlo nakonec dopadlo), ale samozřejmě jej používám do pokrmů. Kromě destilátů všeho druhu na flambování se stálicí v podobě alkoholu na našem talíři stalo víno. 


Bílé obvykle používám mimo kuchyň, ale jakmile se nám náhodou darem dostane víno červené, dělám hovězí po burgundsku. Víno v jídle mu totiž dodává takový zvláštní nový rozměr. Třeba taková Nigella je mi kromě jiného blízká právě svým vztahem k alkoholu v jídle. A byla to právě ona, která mě dovedla k marsale. 

Marsala je sicilské víno původem s města Marsaly, které se vyrábí z odrůd Catarratto, Grillo a Inzolia a nakonec se ještě dolihovává vinným destilátem. Výsledný podíl alkoholu se pohybuje někde okolo osmnácti procent, takže to rozhodně není víno pro padavky. No a právě marsalu Nigella používá do mnoha svých receptů, tak jsem to zkusila i já.


Když jsem se poohlížela po dobré marsale do následujícího receptu, narazila jsem na internetový obchod VinoDoc, který se zabývá dovozem těch nejlepších italských vín na český trh. Kromě opravdu dobré marsaly si tak můžete vybrat třeba lambrusco, prosecco nebo další výborné druhy vín z nejrůznějších regionů Itálie. 

Vybraná vína se mi dostala kurýrem bezpečně až pod nos a díky většímu nákupu jsem nemusela platit ani poštu. Před Vánoci je to ideální forma nákupu dárků. Takže teď budu doma degustovat a rodina asi dostane vína z VinoDoc.

Marsalu jsem použila do jablečných lívanečků, kde jim dodala plnější ovocnou chuť. Příště asi zkusím flambované telecí řízečky na marsale, které doporučují přímo na jejich webu. On totiž popis "půl láhve v pánvi, zbytek na stole" je mi mooc sympatický.


Na asi 12 lívanečků jsem potřebovala

  • tři střední jablka
  • špetku skořice
  • jedno vejce
  • šest vrchovatých lžic celozrnné pšeničné mouky
  • dvě vrchovaté lžíce třtinového cukru
  • jednu a půl deci marsaly
  • olej nebo kokosový tuk

Jablka jsem si nejprve oloupala, zbavila jadřinců a nastrouhala nahrubo. 

V míse jsem pak jablka smíchala se skořicí, vejcem, moukou, cukrem a marsalou v polotekuté těsto. Mouku přidávejte podle potřeby, protože jablka jsou různě šťavnatá, takže bude možná třeba méně nebo více mouky.

Do lívanečníku jsem pak nalila trochu oleje nebo rozpustila kokosový tuk (část jsem udělala tak a část tak) a jablečné lívanečky osmažila z obou stran dozlatova. Servírovala jsem je ještě teplé se sklenkou marsaly k tomu.