30. října 2013

Teplý dýňový koktejl


Dýně všude kam se podíváš a nejen na farmářských trzích, ale i v blogovém světě. Recepty na těstoviny s dýní, dýňový koláč, pečenou dýni a další se v různých variacích hemží internetem. Dnes však přicházím s něčím trochu jiným, zkusila jsem dýni přetransformovat do tekuté varianty a musím říct, že to byla dobrota.


Na podzim navíc teplý koktejl možná i pomůže od nachlazení (které zrovna trápí mě), ale také celkem zasytí. Příprava je velmi jednoduchá, pokud máte hotové dýňové pyré. Ve speciálních obchodech ho jistě seženete již hotové, příprava je však nenáročná, takže můžete pracovat se syrovou dýní. 

Koktejl v mé variantě je veganský, protože jsem použila sojové mléko. Můžete ho zkusit obměnit za vločkové, mandlové a v neveganské variantě za kravské nebo třeba kozí. Skvělý výsledek zaručen!


Na džbánek dýňového koktejlu jsem potřebovala

  • třetinu střední dýně hokkaido
  • 400ml sojového mléka
  • 3 lžíce medu
  • půl lžičky skořice
  • špetku muškátového oříšku

Nejprve jsem si připravila pyré. Dýni jsem očistila, nakrájela na kousky a dala ve vodě uvařit do měkka. Dýni jsem slila a rozmixovala dohladka, případně přepasírovala v pasírovači. Dýni je také možné upéct v troubě, ale chuť bude zase trošku jiná.

V rendlíku jsem si ohřála mléko, přidala hotové pyré, med, skořici a muškátový ořech a prohřála. Nakonec jsem ponorným mixérem ještě celý koktejl našlehala a nalila do hrnků.