4. října 2013

Sýrové scones s jarní cibulkou


Čerstvě uvařená horká polévka je asi nejlepší náplastí na cokoliv od nemoci, splínu, nešťastné lásky nebo hladu. Polévky já mám moc ráda a velmi ráda také neustále zkouším nové a nové varianty. Španělská rajčatová, francouzská cibulačka, indická rajčatová nebo třeba vietnamské Pho bo, právě tyhle bych mohla jíst pořád dokola a vlastně celý svůj život strávit na polévkách. 


Když má ale polévka zasytit na delší dobu, obvykle hledám nějaké pečivo, které by jí doplnilo. Například J. se bez pečiva u polévky vůbec neobejde, někdo automaticky přidává Maggi (což by u nás byl celkem problém, protože ho nevedeme), on vyžaduje pečivo. Nejčastěji k polévce volíme klasickou Šumavu nebo kváskový chleba, ke gulášové pak obyč rohlík, přestože jinak se u nás nevyskytuje.

Díky dostatku čerstvých hub nám mamka připravila poctivou domácí voňavou bramboračku a já jsem začala přemýšlet, čím ji doplnit, aby to bylo zajímavější. Chvilka hledání na internetu přinesla recept na tyto sýrové scones s jarní cibulkou. Scones jsou vlastně klasickým anglickým druhem pečiva, které se připravuje a servíruje po jednotlivých kouscích. Nejčastěji mají tvar kruhu nebo trojúhelníku a mohou být sladké i slané. Ty moje byly napěchované sýrem a jarní cibulkou, kterou můžete určitě nahradit třeba pórkem nebo červenou cibulkou.


Na osm kusů scones jsem potřebovala

  • 180g hladké mouky
  • lžičku prášku do pečiva
  • 50g másla
  • 100g strouhané goudy
  • 4 jarní cibulky
  • 1 vejce
  • 4 lžíce mléka
  • sůl a pepř

V míse jsem promíchala mouku s práškem do pečiva, pak jsem přidala změklé máslo a prsty vytvořila žmolenku. Přisypala jsem sýr, nadrobno nakrájené jarní cibulky, vejce, mléko, přidala trochu soli a pepře a rukama vypracovala lehce drobivé těsto. 

To jsem na válu rozválela do kulaté placky asi o průměru 20 centimetrů a výšce 5 centimetrů. Placku jsem rozkrájela jako dort na 8 kusů, které jsem rozložila na pečící papír.

Scones jsem pekla v troubě předehřáté na 200°C asi 15 minut dozlatova. Pak je nechala vychladnout a přidala jsem je k polévce jako přílohu. Lze je také jíst jen tak, díky sýru a cibulkám mají totiž dostatečně výraznou chuť, nebo je můžete rozkrojit a namazat máslem.