20. října 2013

Mrkvový koláč


Mrkev je taková univerzální surovina, že lze používat ve sladkých i slaných pokrmech. Sama musím přiznat, že mrkev mám ráda, od dětství třeba dušenou s bramborem, nebo si pamatuju klasický strouhaný mrkvový salát. Již několik let jsem chtěla zkusit mrkvový koláč, se kterým jsem se setkala na několika událostech i místech.


Většinou se do mrkvového koláče dávají ořechy, já ale nejsem jejich velkým příznivcem, takže mi dalo docela námahu sehnat recept bez nich. Bonusem tohoto receptu je, že je vlastně veganský, takže nepotřebujete žádná vajíčka nebo třeba mléko, a přesto je velmi dobrý. Tak dobrý, že na něj J. chodil do té doby, než už nezbylo.

Později jsem tento recept zkoušela dát do muffinové formy a výsledek byl potěšující. Takže můžete mít koláč i muffiny a máte pocit, že jde o trošku něco jiného. Doma jsme si koláč doplnili čerstvě vyšlehanou šlehačkou, což už tedy není veganské, ale opravdu dobrá souhra chutí. Recept na koláč je odtud.


Na koláč o velikosti 25x25cm jsem potřebovala

  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 1/2 hrnku jablečného pyré
  • 1 hrnek cukru
  • 3 hrnky strouhané mrkve
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • špetka soli
  • lžička sody
  • lžíce skořice

Troubu jsem si předehřála na 180°C. V jedné míse jsem si promíchala všechny vlhké ingredience a přimíchala k nim mrkev.

V druhé míse jsem promíchala všechny suché ingredience a pak je přidala k těm vlhkým a důkladně promíchala. Těsto jsem pak přelila do pekáčku o velikosti 25x25cm, který jsem předtím vyložila pečícím papírem a dala péct do trouby asi na 40 minut nebo dokud špejle nevyšla při zkoušce z těsta čistá.

Koláč jsem pak už jen nechala vychladnout.