16. října 2013

Cibulový koláč s kozím sýrem a majoránkou


V tuto roční dobu lze nakoupit spoustu kořenové a takové té zeleniny zemité chuti v nejlepším stavu za nejlepší cenu. Můžu tak hodovat na dýních, celeru, mrkvičce, nebo třeba cibuli. Cibule je v tomto příspěvku klíčová, protože jde o hlavní surovinu v receptu.

Cibule je podle mého celkem podceňovanou zeleninou, přitom dává chuť guláši a třeba v cibulačce je fenomenální. Další bombou, kde může cibule vyniknout, je právě následující koláč. Používám v něm cibuli červenou, která má jemnější a sladší chuť, takže skvěle jde dohromady s balzamikovým octem a kozím sýrem.


Nejlepší bylinkou k cibuli je taková, která má výraznou chuť, třeba rozmarýn nebo oregano. Já jsem použila čerstvou majoránku, která mi každý rok skvěle prospívá na balkóně. A je to rozhodně dobrá volba. Vše leží na listovém těstě, na rovinu se přiznám, že si ho nepřipravuju sama.


Na dva koláče jsem potřebovala

  • polovinu balení listového těsta
  • olej
  • šest větších červených cibulí
  • dvě lžíce medu
  • pět lžic balzamikového octa
  • sůl
  • snítku čerstvé majoránky
  • kousek čerstvého kozího sýru

Listové těsto jsem si rozválela do čtverce velkého asi 30x30 centimetrů, rozkrojila na dva obdélníky a položila na plech.

Na pánvi jsem si nechala pomalu roztopit olej a přidala jsem na drobné klínky nakrájené cibule. Cibuli jsem opékala velmi zvolna za stálého promíchávání. Když cibule zesklovatěla, přidala jsem med, balzamikový ocet a sůl a dusila spolu dohromady. Když cibule dostatečně změkla a zkaramelizovala (což trvalo asi 10 minut od přidání medu a octa), přidala jsem nasekanou majoránku, promíchala a vypnula plotnu.

Cibulovou směs jsem rozložila na listové těsto, přičemž kraje jsem nechala volné. Navrch jsem ještě přidala plátky kozího sýru a dala péct do trouby předehřáté na 200°C asi na 20-30 minut dozlatova. Teplý i studený je fenomenální!