11. října 2013

Baba ganoush


Musím se s vámi podělit o svůj vztah k lilku. Když u nás začaly být lilky k dostání, nikomu moc nejely, protože nikdo pořádně nevěděl, co s nimi. Zajímavé je, že tento postoj neustále převládá mezi poměrně velkým množstvím lidí. Bohužel ale tito lidé nevědí, oč přicházejí, a je mi jich upřímně celkem líto. 


Postupem času jsem si našla k lilku svou vlastní cestu a je to už celkem hodně let, kdy na něj nedám dopustit a nesmí chybět na žádné grilovačce. Nejen na grilu je ale lilek k nakousnutí, miluju ho nejvíc zapečený v podobě Imám bayaldi nebo třeba zapečený s parmazánem a mozzarelou. Někomu lilek připomíná maso, jiným houby, já si myslím, že je rozhodně jedinečný.

V blízké době se můžete připravit na několik málo lilkových receptů, protože Kaya šla nakoupit a tam viděla lilek ve výprodeji za 9,- korun kilo. No a tak si to kilo koupila a od té doby si lilkuje dodnes. Dnes se při pátku bude myslím hodit recept na baba ganoush, což je skvělý dip z Blízkého východu pro vaše hosty. Nebo si ho usyslete jen pro sebe, jako já. A vždy ho raději připravte víc, protože mizí poměrně rychle. Já jsem použila recept zde.


Na jednu dávku jsem potřebovala
  • 2 větší lilky
  • 2 stroužky česneku
  • šťávu z citronu
  • lžičku pasty tahini (můžete ji vynechat, pokud ji nemáte rádi, jako já)
  • dvě lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • trošku hladkolisté petrželky
Troubu jsem si předehřála na 200°C a položila do ní celé lilky jemně propíchané vidličkou. Lilky jsme v troubě nechala asi půl až tři čtvrtě hodiny dokud nezměkli. Pak jsem je vyndala a nechala vychladnout.

Lilky jsem rozpůlila a lžící vydlabala jejich dužinu do mísy. Přidala jsem česnek, šťávu z citronu, tahini, olivový olej a sůl a pepř a ponorným mixérem rozmixovala do hladka.

Dip jsem dochutila ještě trochou soli, položila do talíře nebo misky, pokapala olivovým olejem a navrch jsem mohla přidat najemno nasekanou petrželku. K baba ganoush jsem přidala arabský chléb, kterým se dip mohl nabírat.