13. září 2013

Salsa verde


Poslušně hlásím, že jsem opět zde. Tento týden se mi ve vaření nevedlo nijak slavně, ono totiž se zanícenou ledvinou se člověk těžko zvedne z postele, natož aby něco uvařil. Naštěstí mám muže a maminku, kteří se o mě v tomto směru dobře postarali. Bylo mi sice špatně když jsem měla hlad i když jsem byla najedená, ale ta péče mi moc pomohla. 


Recept na salsu verde je tedy již trošku staršího data, ale myslím, že pro tuto dobu jako dělaný. Je sice již podzim, ale dalo by se říct, že takový ten milý, babí. Bylinky jsou na farmářských trzích ve výborném čerstvém stavu, takže je toho třeba využít, dokud to jde.

Salsa verde je jednou z klasických omáček z Itálie, takže na ní není nic, co by bylo nedobré. V překladu je to zelená omáčka, která se tradičně podává k masu či rybám. Já jsem v tomhle ale takový barbar a hodí se mi třeba ke grilované zelenině, pečeným bramborám nebo do těstovin podobně jako pesto. Její využití ale objevíte sami pro sebe, až ji připravíte.

Když jsem měla připravovat takový klasický italský recept, sáhla jsem přirozeně po kuchařce Marcelly Hazan. Kdo ji ještě nemáte, pořiďte si ji, je to taková Sandtnerka italské kuchyně.


Na jednu dávku salsy verde jsem potřebovala

  • velkou hrst hladkolisté petržele
  • lžíci kaparů
  • 4 filety ančoviček naložených v oleji
  • malý stroužek česneku
  • lžičku hořčice (já použila dijonskou)
  • lžíci vinného octa nebo citronové šťávy
  • sůl
  • 1/2 hrnku olivového oleje

Všechny suroviny kromě oleje vložte do mixéru a rozmixujte dohladka. Potom pomalu přilévejte olej tak, aby omáčka dostala polotekutou konzistenci, uvedené množství oleje berte jako maximální. Podle chuti ještě dosolte nebo přidejte ocet či citrónovou šťávu.

Pokud chcete omáčku uchovávat déle v lednici, pak jí přelijte vrstvičkou oleje, uzavřete do nádoby a tak vám vydrží k dalšímu použití.

Zkuste salsu verde použít v následujícím receptu (i když Ital by se asi křižoval): Malou cuketu nakrájejte na kostičky a opečte na oleji. Uvařte si drobné těstoviny al dente, přidejte k nim opečenou cuketu, půl dávky salsy verde a promíchejte. Podávejte teplé i studené.