16. července 2013

Polévka z pečených rajčat



J. a rajčatová polévka, to je "story" sama pro sebe. Je to taková romance, jako film bych jí viděla přesně tak. Intenzivní chuť rajčat a decentní dochucení je to, co J. při přípravě polévky z rajčat vyžaduje. Upečení rajčat ještě před jejich povařením a transformací v polévku jejich chuť jen povyšuje na vyšší level. Ani se nedivím, že recept putuje internetem a všichni, kdo jej připravili, jsou z něj nic než nadšení. Pokud máte trošku času navíc, určitě rajčata před vařením upečte. Nebudete litovat!



Na čtyři porce jsem potřebovala
  • olivový olej
  • pět masitých čerstvých rajčat
  • menší cibule
  • tři nevyloupané stroužky česneku
  • zeleninový bujón
  • sůl, pepř
  • snítku čerstvé bazalky


Nejprve jsem si předehřála troubu na 200°C. Rajčata jsem si nakrájela na čtvrtky a položila do zapékací mísy slupkou dolů. Mezi ně jsem rozprostřela na kusy nakrájenou oloupanou cibuli a česnek ve slupce. Zeleninu jsem zakapala olivovým olejem a nechala péct asi 3/4 hodiny. Vše kontrolujte, aby se nic nepřipeklo.

Když se vše upeklo, rajčata s cibulí a olejem jsem vyklopila do hrnce, vyloupla jsem také česnek ze slupky a zalila asi 750ml zeleninového vývaru. Vše jsem přivedla k varu a nechala vařit ještě asi 20 minut. Do polévky jsem přidala bazalku a ponorným mixérem rozmixovala dohladka (pro jemnější konzistenci je ještě možné přepasírovat). Nakonec jsem už jen polévku dosolila a přidala pepř.