11. července 2013

Koláč z celozrnné mouky s morušemi


Celozrnná mouka je do těst na sladké tak výtečná, propadla jsem této zdravější formě pečení, dá-li se to tak říct, když peču jednou za sto let. Ale teď slibuju, že se sezónou ovoce toho bude víc. Celozrnná mouka dodá těstu určitou vláčnost a výbornou lehce oříškovou chuť. No, jedna báseň. Těsto z celozrnné mouky jsem dnes spárovala s morušemi. Znáte je vůbec? Ano, je to ten strom, jejž miluje bourec morušový, z jehož kokonů se vyrábí přírodní hedvábí. 



Moruše ale roste i v našich končinách, takže její plody si můžete užívat právě v této době, kdy dozrávají. Možná jí nenajdete přímo v zahradách, ale zkuste projít staré parky nebo sady, kde ji určitě objevíte. Její plody mají hroznovitý tvar a jsou buď černé (připomínajíc ostružiny) nebo bílé. Moruše jsou mým favoritem, protože nejsou tolik sladké a mají příjemnou ovocnou chuť. Jednou až budu mít zahradu, moruši si určitě vysadím a jako stará pak budu vnoučatům péct podobné koláče a z moruší vyrábět džem. Úplně to vidím...

Na jednu klasickou koláčovou formu jsem potřebovala
  • panáka oleje
  • dva hrnky celozrnné pšeničné mouky
  • hrnek a půl mléka
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • kypřící prášek do pečiva
  • dvě hrsti moruší

Nejprve jsem si předehřála troubu na 180°C. Koláčovou formu jsem si vyložila pečícím papírem (pokud nemáte odnímatelné dno, tak to není nutné) a na dno nalila olej. V míse jsem promíchala mouku, mléko, cukr a prášek do pečiva na polotekuté těsto, které jsem vlila do formy na olej. Navrch jsem poházela odstopkované moruše a dala péct asi na půl hodiny. Když těsto vyskočí a po testu se špejlí je špejle čistá, je hotovo.