5. června 2013

Minny´s Chocolate pie


Jednu dobu dávali na HBO naprosto úžasný film, The Help, v češtině Černobílý svět. Pokud znáte, jak to na HBO a jemu příbuzných kanálech chodí, pak víte, že tam točí filmy pořád dokola. A musím říct, že je jen jeden film, na který bych se tam mohla dívat pořád dokola (což jsem taky dělala) :D




Je to The Help - kdo by to byl řekl. Film je natočen podle knižní předlohy a popisuje Ameriku v době, kdy začalo docházet k bojům o rasovou rovnoprávnost. Hlavním dějištěm je městečko s jeho obyvateli (hlavně tedy bílými obyvatelkami z vyšší třídy) a jejich černými služkami. Jedna bílá žena dostane nápad a sepíše spolu s černými služebnými knihu o jejich údělu a způsobí to velký poprask.


Nebojte, film je udělám jako taková hořká komedie, u které se rozhodně budete bavit. Jelikož jde o jižanské prostředí, jídlo ve filmu zaujímá prioritní místo. Po několikátém shlédnutí jsem dostala chuť na ten nejlepší čokoládový koláč služky Minny.

Nakonec jsem našla i originální recept, který se objevil ve filmu, a tak jsem jej zkusila. Pokud jste cukroholici, velmi doporučuji, pokud ne, ruce pryč! Je totiž obrovsky sladký, nic takového jsem snad ještě nikdy neměla. Ale kousek nemůže uškodit. Recept je však bez tajné ingredience (na film se podívejte a pochopíte)!


Na koláč o průměru 25cm jsem potřebovala
  • hrnek hladké mouky
  • pětinu kostky másla
  • trochu vody
  • hrnek a půl cukru
  • 3 lžíce kakaa
  • 4 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 3/4 hrnku kondenzovaného neslazeného mléka
  • lžičku vanilkového extraktu
  • špetku soli
  • chef de créme k servírování


Nejprve jsem si připravila křehké těsto. Na to jsem prsty smíchala mouku s máslem na drobenku a postupně jsem přidávala trochu vody tak, aby vzniklo kompaktní těsto. To jsem zabalila do potravinové fólie a nechala půl hodiny v lednici odpočívat.

Troubu jsem si předehřála na 170°C. Těsto jsem si vyválela na placku o trochu větší než formu, tu s ní vyložila a vykouzlila okrasné kraje. Těsto jsem pak zatížila (například fazolemi), aby v troubě nevyběhlo a dala předpéct na 15 minut.

Mezitím jsem si připravila náplň. Na tu jsem smíchala cukr, kakao, rozpuštěné lžíce másla, vejce, kondenzované mléko, vanilku a špetku soli a vše mícháním spojila do polotekuté hmoty. Náplň jsem pak nalila na těsto a pekla asi 3/4 hodiny. Během pečení je vhodné zakrýt kraje těsta, aby nebyly příliš tvrdé. 

Pak už stačí koláč vyndat z trouby a nechat ho úplně (!) vychladit, pak podávat s chef de créme (originální recept žádá vyšlehanou smetanu, ale kyslé CHDC sladkou chuť doplní dle mě mnohem lépe). Nebojte, náplň během pečení trochu vyskočí a při chlazení spadne, ale má to tak být.