5. května 2013

Conchiglioni s náplní z ricotty v rajčatové omáčce


Zapečené těstoviny dělám ráda, člověk připraví větší pekáč a má skvělé jídlo třeba na dva dny, což se dost hodí především v pracovních dnech. Nemám ale moc ráda takové ty suché směsi, proto většinou přidávám rajčatovou omáčku. Hledala jsem nějaký dobrý recept, až mne na BBC trklo toto jídlo, navíc je od Genara Contalda, který učil Jamieho Olivera o italské kuchyni.




Když jsem konečně jsem sehnala za slušnou cenu conchiglioni, těstoviny ve tvaru velkých mušlí, které můžete naplnit v podstatě čímkoliv podle nálady, měla jsem možnost recept konečně připravit. Můj seznam receptů, které bych ráda připravila, se tím o jednu položku zmenšil. Nevýhodou takového hledání ale je, že objevíte hned několik dalších receptů na příště.

Na čtyři porce jsem potřebovala
  • 16 conchiglioni (velkých těstovin ve tvaru mušlí)
  • olivový olej
  • sekaný stroužek česneku
  • plechovku sekaných rajčat
  • bazalku sůl a pepř
  • 200g ricotty
  • parmazán
  • jednu kouli mozzarelly

Mušle jsem si uvařila doměkka podle návodu, pak jsem je důkladně slila a nechala stranou. 

Připravila jsem si náplň do mušlí, na tu jsem smíchala ricottu s dvěma lžícemi nastrouhaného parmazánu, solí, pepřem a bazalkou. Mušle jsem malou lžičkou naplnila.

Pak jsem připravila rajčatovou omáčku, na oleji jsem nechala zesklovatět česnek, přidala plechovku rajčat, sůl, pepř a bazalku a vařila asi čtvrt hodiny do zhoustnutí. Barva omáčky se obvykle změní z jasně červené na temně rudou, to je známka, že omáčka už je hotová.

Troubu jsem si předehřála na 200°C. Do zapékací misky jsem nalila polovinu omáčky, na ní naskládala mušle náplní nahoru a zalila jsem je zbylou omáčkou. Po povrchu jsem rozložila tenké plátky mozzarelly a vše ještě posypala trochou parmazánu. Misku jsem přikryla alobalem a dala asi na půl hodiny zapéct, pak jsem alobal odstranila a dopékala tak pět minut.