24. května 2013

Ananasové ravioly


Tohle jídlo jsem kdysi viděla někde na jídelním lístku nebo snad v televizním pořadu o vaření a zanechalo ve mně nutkání jej zkusit. Recept už jsem za ty roky zapomněla, ale vytvořila jsem si vlastní a troufám si říci, že chuťově naprosto dokonalý. Používám vodu z pomerančových květů, kterou koupíte obvykle v orientálních obchodech nebo na internetu.




Doporučuji vám do ní investovat, stojí pár korun a vydrží opravdu dlouho, protože se obvykle používá jen několik kapek. Výborně se hodí do nejrůznějších dezertů, při přípravě zmrzliny nebo i jen tak do jogurtu. Zkusit můžete i vodu z růžových květů, která má podobnou, ne však zcela zaměnitelnou chuť. Pokud vodu neseženete, můžete ji nahradit třeba vanilkovým extraktem nebo vanilkovými semínky, chuť bude ale samozřejmě úplně odlišná.


Tyto ravioly doporučuji jako lehký dezert, na jednu porci stačí tři kousky. Pokud máte raději sladší variantu, protože tento dezert je jen lehce sladký, můžete ravioly doplnit třeba medem nebo nějakým dobrým sirupem, třeba z agáve.

Na dvě porce jsem potřebovala 
  • kus ananasu 
  • 100g mascarpone
  • dvě lžíce třtinového cukru
  • lžíci vody z pomerančových květů
Ananas jsem oloupala a nakrájela z něj šest tenkých plátků (koleček). Vodu v hrnci jsem přivedla k varu a plátky nechala asi 3 minuty povařit, protože díky tomu trochu změknou a budou se lépe tvarovat. Pak jsem je vyjmula a nechala na papírové utěrce osušit a vychladnout. 

Připravila jsem si náplň do raviol. Na ty jsem umíchala mascarpone s cukrem a vodou z pomerančových květů, kterou jsem opatrně třela do té doby, než se cukr úplně rozpustil. Na plátek ananasu jsem pak vždy dala asi lžíci náplně, přehla a kraje přimáčkla k sobě. Na každý talíř jsem pak naservírovala tři kousky.