11. března 2013

Pomazánka z červené řepy


Zajímavé je, že když vám následkem rýmy odejde čich, tak v podstatě přijdete i o chuť. Ještě včera jsem chuť jídla cítila jakoby "přes zeď" a dneska už ani ťuk. Je to zvláštní. Zjistila jsem, že kdybych někdy přišla o chuť, bylo by to pro mne peklo na zemi. Nebo zase až tak ne, ale jídlo by ztratilo tu lákavost, jakou pro mne má. Už se těším, až se mi chuť vrátí a bude to zase o něčem. Zatím nabízím alespoň recept na pomazánku z červené řepy.



Tato pomazánka je lehká na přípravu, i když na čas již tolik ne. Řepu je totiž třeba předem upéct v troubě. Proto když budete připravovat nějaké pokrmy s pečenou řepou, upečte si jí více do zásoby a udělejte si tuto pomazánku. Nebo si upečenou řepu dejte do mrazáku a podle potřeby jí použijte později. Ideální je na víkendovou snídani (v týdnu bych jí nedávala z důvodu přidaného česneku, popřípadě bych česnek vynechala) nebo na crostini na nějakou párty.


Na pomazánku jsou potřeba
  • asi 3 menší bulvy červené řepy
  • lžíce olivového oleje
  • rozsekaný stroužek česneku
  • tymián
  • sůl
  • špetka čerstvě nadrceného pepře
Bulvy řepy jsem si oloupala, zabalila každou zvlášť do alobalu a dala na 180°C péct doměkka (asi 30-45 minut). V této fázi je nutné, aby řepa nebyla příliš velká, protože by se prodloužila doba pečení.

Řepu jsem pak nechala vychladnout a v sekáčku jsem jí rozsekala najemno. Přidala jsem česnek, olej, tymián, sůl a pepř a vše důkladně zamíchala. Pak jsem podávala k snídani na otoustovaném chlebu.