6. února 2013

Quiche s rajčaty a mozzarellou


Připravovat tento quiche je ideální v létě, když jsou rajčata plně zralá a plná chuti. Proč tedy píšu tento recept právě teď? Protože jej jde v podstatě připravovat kdykoliv, když vás přepadne chuť a máte poblíž slušná cherry rajčata.

Já, pokud to jde, kupuji cherry rajčata na stopce, která jim pomůže udržet čerstvost mnohem déle a rajčátka se stopkou obvykle mívají i rajčatovější chuť než ta bez ní. Nevíte náhodou, čím to bude?



Na jeden 24centimetrový quiche jsem potřebovala:

  • hrnek hladké mouky
  • 50 gramů změklého másla
  • špetku soli
  • jeden žloutek
  • asi 2 lžíce studené vody
  • čtvrtkilové balení cherry rajčátek 
  • jedno balení mozzarelly
  • dva stroužky česneku
  • hrst čerstvé nebo lžičku sušené bazalky
  • dvě lžíce olivového oleje 
  • parmazán na posypání
Nejdříve jsem si připravila těsto, v misce jsem prsty smíchala mouku se solí a máslem, až vznikla taková drobenka. Pak jsem přidala žloutek a podle potřeby vodu tak, abych mohla umíchat kompaktní těsto. To jsem zabalila do potravinové fólie a dala do lednice na půl hodiny odležet.

Předehřála jsem si troubu na 200°C. Mozzarelu jsem nakrájela na velmi tenké plátky, česnek také a rajčata podle velikosti na poloviny nebo na tři až čtyři plátky. Těsto jsem na lehce pomoučeném vále rozválela na velikost koláčové formy a vyložila formu těstem.

Na dno jsem rozložila mozzarellu, aby pokryla celé dno. Na mozzarellu jsem pokladla rajčata řezem nahoru, mezi ně potom zastrkala plátky česneku, posypala bazalkou, pokapala olivovým olejem a zastrouhla parmazánem.

Koláč jsem pak vložila do trouby a pekla 40-50 minut dozlatova. Je dobrý ještě za tepla, ale i za studena stojí za to.