16. ledna 2013

Domácí lasagne s boloňským ragú



Lasagne mám docela ráda, i když moc často je nepřipravuji a v restauracích si je také nedávám. Musím na sebe ale prozradit, že jednu dobu jsem ulítávala na mražených zeleninových lasagních od Trattoria Verde, které prodávají v Tescu.

V tom našem už ale bohužel nějakou dobu k dostání nejsou, tak smutně chodím okolo mrazícího boxu. Když připravuji lasagne doma, dělávám je obvykle s rajčatovou omáčkou a mletým masem nebo sojovým granulátem, rozdíl není ani poznat. A obvykle také používám ji hotové těstoviny. Ne však dnes, když jsem si lasagne nalistovala v italské kuchařce Marcelly Hazan.



Na čtyři porce jsem potřebovala:

Na lasagne

  • jedno vejce 
  • asi jeden hrnek bílé hladké mouky

na boloňskou omáčku

  • lžíci olivového oleje
  • lžíci másla
  • jednu menší cibuli nasekanou nadrobno
  • čtvrt hrnku nastrouhaného celeru
  • čtvrt hrnku nastrouhané mrkve
  • 200 gramů ne úplně libového mletého masa
  • sůl, pepř
  • půl hrnku mléka
  • špetku muškátového oříšku
  • půl hrnku bílého vína 
  • jednu konzervu krájených rajčat

Na bešamelovou omáčku potom

  • 1,5 hrnku mléka
  • 3 lžíce másla
  • dvě lžíce mouky 
  • trochu soli

Na dokončení potom

  • máslo na vymazání zapékací nádoby 
  • parmazán
Na těstoviny jsem si udělala na pracovní desce kupičku mouky a v ní důlek, do kterého jsem rozklepla vejce. Vidličkou jsem potom do vejce zamíchávala okolní mouku a když už se těsto nedalo vidličkou zpracovat, použila jsem ruce.

Z vejce a mouky jsem pak vytvořila kompaktní těsto, které jsem na pomoučeném vále rozválela na tenké pláty a rozkrájela je na obdélníky tak, aby se mi pak vešly do zapékací misky. Potom jsem si dala vařit osolenou vodu do velkého hrnce a po částech krátce lasagne povařila. Rozprostřela jsem je potom na utěrce, aby trochu oschly.

Na boloňskou omáčku jsem na oleji s máslem zesklovatěla cibuli, pak přidala celer a mrkev a ještě asi 2 minuty opékala. Přidala jsem mleté maso, trochu soli a pepře a nechala maso ze všech stran zatáhnout. Pak jsem přilila mléko a nechala ho vyvařit, přidala muškátový oříšek, bílé víno a nechala opět vyvařit.

Přisypala jsem konzervu rajčat a pak dlouze vařila na pomalém plameni. Marcella doporučuje 3 hodiny, já měla jen polovinu času, ale myslím, že i to celkem stačilo. Pokud se během vaření vyvaří voda, je třeba jí vždy trochu přilít a nakonec by měla omáčka být homogenní s krásnou barvou a dobrou chutí, neměla by však být velmi hustá.

Na bešamel jsem si ohřála mléko. Ve vedlejším hrnci jsem si na másle vytvořila s moukou světlou jíšku a vše dala ze sporáku. Do jíšky jsem pak postupně přimíchávala mléko, až vznikla polotekutá omáčka asi jako zakysaná smetana. Nakonec jsem vše osolila.


Omáčku jsem si pak s bešamelem smíchala dohromady, zapékací misku vymazala trochou másla, dala trochu omáčky, těstoviny, omáčku, těstoviny a tak dále, dokud už nezbyly žádné těstoviny. Vše by mělo končit omáčkou navrchu. Povrch jsem zasypala strouhaným parmazánem a dala do předehřáté trouby na 220°C asi na 15 minut zapéct.