29. ledna 2013

Bramborový salát s pečenou řepou


Konečně začínáme rekonstruovat ložnici, která jako jediná zůstala snad milion let nedotčená. Na zdech jsou ještě ozdobným válečkem udělané ornamenty a takové ty bakelitové zásuvky. Jediných pár nových věcí je naše postel a můj psací stůl.

Každopádně už se těším, až tak nějak bude to několikaleté rekonstruování našeho bytu u konce. A nejvíc se těším, až budu mít tu obrovskou vestavěnou skříň, do níž nacpu všechno to velké množství oblečení a dalších věcí, které momentálně nemají svoje pevné místo a tak putují náhodně po bytě a překážejí. Snad už brzy se s výsledkem pochlubím.

Tento salát jsem kdysi připravila úplnou náhodou ze surovin, které zrovna byly po ruce, a můj muž se do něj zamiloval. Od té doby jednou za čas dám na jeho naléhání a připravím mu ho, jako o minulém víkendu. Tento salát se dá jíst jak za tepla, tak i za studena.



Na čtyři porce je třeba:

  • pět středních bulv červené řepy
  • pět středních brambor 
  • jednu menší červenou cibuli
  • lžíci dijonské hořčice
  • čtyři lžíce slunečnicového oleje
  • dvě lžíce balzamikového octa
  • lžíci majoránky
  • sůl 
  • olej navíc
Troubu jsem si předehřála na 200°C. Červenou řepu jsem pečlivě očistila, nakrájela na co nejtenčí měsíčky, pokapala olejem a osolila a dala do přikrytého pekáče péct. Když řepa změkla, pekáč jsem odklopila a nechala řepu opéct tak, aby byla na krajích trochu křupavá.

Brambory jsem omyla, bez loupání je nakrájela na měsíčky a dala uvařit do měkka. Cibuli jsem nakrájela na co nejjemnější kostičky.

V misce jsem si smíchala zálivku, hořčici, olej, balzamikový ocet, sůl a majoránku. Když se brambory uvařily a řepa upekla, smíchala jsem je ještě teplé v míse s cibulí a zálivkou.