15. září 2012

Jak jsem začala bedýnkovat



Bedýnkování je super věc. V podstatě jde o to, že odebíráte zeleninu a další produkci od místních farmářů z okolí. Má to vlastně dva takové hlavní pozitivní body, podporujete tím místní produkci a producenty a také jíte sezónní zeleninu, která není až tak chemicky hnojená a ošetřovaná. Bedýnky mě zaujaly již před pár lety, avšak u nás na severu se k bedýnkování právě nikdo moc neměl, takže ani nebylo kam se zapojit. Jistě, šlo by jezdit po některých okolních sadech a zemědělcích, což zrovna pro nás není časově dostupné. Bedýnkování v tomhle má svou výhodu, protože zeleninu vám dovezou na konkrétní místo v konkrétní čas, takže odpadají zdlouhavé cesty po okolí a pokud si objednáte svoz do místního obchodu, ani na čas tam být nemusíte. A je to i trochu adrenalin, protože čekáte, co konkrétně se ve vaší bedýnce objeví.

Bedýnkování teď konečně dorazilo i k nám. Nedávno jsem objevila internetový obchod, který zeleninu od okolních pěstitelů rozváží na tom našem zapomenutém severu. Super. A tak jsem se zapojila. Je dobré, že jde vlastně o pravidelný odběr každých čtrnáct dní, kdy si vyberete jakou bedýnku chcete, eventuelně co k ní navíc. Jelikož jsme jen dva, objednala jsem bedýnku malou, která je cenově opravdu dobrá, a k ní přiobjednala deset domácích vajíček, tři kila brambor a kilo cibule. Byla jsem maličko skeptická k tomu, co mě čeká, ale z toho, co jsem obdržela, jsem měla velkou radost. Zelenina opravdu krásná, čerstvá, to samé vejce, snídaně z nich byla exkluzivní. Navíc lze objednat i biokoření, na což se také chystám, protože zrovna s tím, co prodávají, mám už zkušenost a je fakt excelentní. Ale nejen koření, i med, dýně a další.

A co se objevilo v mojí bedýnce? Obsah byl poměrně pestřejší než jsem původně čekala, cherry rajčátka oplývající skvělou opravdu rajčatovou chutí, cuketa, svazek mrkve, celer, kukuřice, květák a kedluben. Mrkev s natí, takže i naše morčata si přijdou na své. Teď jenom vymyslet, v jaká dobrá jídla zeleninu přetavím...

A co vy? Bedýnkujete? Jaký je váš názor na bedýnky?


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)