28. srpna 2012

Kukuřičná polévka á la Mexiko


Ano ano, já vím. Můj blog se momentálně moc nehýbe, i když jsem se alespoň dokopala k novému a snad příjemnějšímu vzhledu. Moc mě to mrzí, ale můj volný čas je momentálně podřízen trochu jiným věcem, než focení jídel a blogování o nich (i když vařit stíhám celkem obstojně, ale jde spíš o nepříliš zajímavé klasiky nebo variace na známá témata).

V říjnu mě totiž už snad konečně čekají magisterské státnice a i když jsem se ani nestihla pustit do učení otázek, usilovně jsem pracovala na "vyplození" diplomové práce. Ráda bych to všechno stihla v termínu a k tomu si ještě našla práci, což jak jistě chápete, je poměrně náročná aktivita hlavně na energii. Proto alespoň dnes přidávám recept na kukuřičnou polévku, kterou jsem zkoušela už před časem.

Polévka na kukuřičné téma mě začala zajímat v době, když jsem si listovala svou nově zakoupenou kuchařkou od božské Nigelly Lawson Vaříme expres. Z té kuchařky jsem měla obzvlášť velkou radost, protože jsem ji jako novou koupila v knihkupectví za zlomek ceny.

Prostě se vyplatí si občas zajít do Luxoru na hlavním nádraží v Praze nahoru do sekce výprodejových knih, protože občas, občas se tam najdou podobné skvosty jako právě Nigellina kuchařka. Je to i takový adrenalin jít tam a čekat, co objevíte. Doufám ale, že mi tam jiná taková překvapení nevykoupíte, když už jsem se s vámi o svoje tajné místo podělila...

Ale zpátky k polévce. Jelikož kukuřici miluju k "sežrání" a to doslova, tahle polévka mi padla hned do oka. A dokonce teď, když se pro dodatečné informace podívám do Nigelliny kuchařky, otevře se stránka přímo na ní. No není to znamení? Polévka v Nigellině knize se mi ale stala pouhou inspurací, protože jsem jí poupravila a ještě víc nezjednodušila.

Na mou kukuřičnou polévku pro 3 až 4 osoby budete potřebovat:

  • půlkilové balení mražené kukuřice 
  • jednu cibuli
  • stroužek česneku
  • zeleninový vývar
  • olej
  • nějaký dobrý sýr nastrouhaný nahrubo v množství, abyste jím mohli udělat kopečky při podávání polévky

A pokud se budete chtít inspirovat Nigelliným repceptem víc, připravte si kukuřičné tortilly a nadrobno nakrájenou chilli papričku, které já jsem však neměla.


Na oleji jsem osmahla nakrájenou cibuli na kostičky, až zesklovatí, přidala stroužek česneku a ještě chvíli opékala. Pak jsem přidala kukuřici (je vlastně jedno jestli bude mražená nebo už povolená) a zalila vývarem, aby se kukuřice ponořila. A vařila. Ale neudělejte prosím tu chybu, že budete vařit moc krátkou dobu, protože slupka ze zrnek kukuřice by se nedostatečně uvařila a pak vám zůstávala mezi zuby jako mě.

Takže vařte asi 20 minut, ideálně půl hodiny nebo prostě než kukuřice změkne. Potom stačí polévku rozmixovat ponorným mixérem a voila! Polévka je hotová. Pokud budete mít náladu na Mexiko a po ruce tortilly a chilli papričku, spolu se sýrem je při servírování navršte doprostřed talíře s polévkou. Ale pokud je jako já nebudete momentálně mít, vystačíte si úplně jen se sýrem. Já jsem navíc ještě přidala vysmaženou cibulku.

Polévka mě osobně moc chutnala, i když příště bych jí vařila déle kvůli těm slupkám. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)