27. února 2012

Koření nic není?


Jak už tak nějakou dobu vařím, zjišťuji, že sortiment koření může být velmi různé kvality, a že kvalita koření je pro výsledek naprosto stejně důležitá jako kvalita ostatních surovin. Je totiž pravdou, že pokud dokonalé jídlo zasypete například směskou koření nevalné kvality za pár korun, jeho chuti to nepomůže. Spíš naopak. 

I já jsem začínala na nejrůznějších směsích koření z běžné obchodní sítě, i když v tomto případě se nedá právě mluvit o směsích koření, jako spíš o okořeněné soli. A to je škoda. Ona i sůl by se totiž měla používat jako koření. Navíc existuje tolik druhů soli, které se hodí pro různé druhy pokrmů, a já se jimi začínám postupně prokousávat (momentálně u mě vede hrubá mořská sůl na steaky, carpaccio a do salátů). O soli ale třeba jindy.

Chuť jídla by (snad nejen podle mě) měla být co nejjednodušší v chuti jak co do surovin, tak i koření, aby společně vytvářeli souhru. Není totiž nic horšího, než když dostanete chuťově překombinovaný pokrm, ze kterého ve výsledku nic nemáte, protože mozek ani není schopný tolik různých chutí roztřídit. A nejvíc absurdní mi přijde, když jsou někteří lidé schopni třeba na maso na grilování smíchat dokonce různé směsi dohromady! Chuť by přeci neměla být složitá, měla by být jednoduchá a harmonická. A toho nelze dosáhnout komplikovanými směsmi navíc podpořenými různými glutamáty nebo nekvalitním jednodruhovým kořením, které nemá nijak výraznou chuť.

Kvalitní koření není drahá věc, jak by možná někdo řekl. Je totiž pravdou, že je ho také potřeba mnohem menší množství pro intenzivní chuť než koření nekvalitního. Ale jak poznat kvalitní koření? Chce to zkoušet, zkoušet a zase zkoušet. A také se vyplatí dát na rady svých blízkých, kteří mají v tomto směru určité zkušenosti a něco doporučí. Doporučení se dnes poměrně podceňuje, ale já na něj nedám dopustit.

Já osobně jsem si od mých studií v Plzni oblíbila koření Od Antonína. A bylo to právě na doporučení.  Mají tam takový malý obchůdek, kde prodávají nejrůznější druhy koření z celého světa ve skvělé kvalitě (a mimo to také myslí i na ekologii). Byl to vždycky zážitek tam zavítat. Mňam, s takovým kořením je radost vařit. Bohužel se do Plzně moc nedostanu, proto jsem vděčná za jejich e-shop. Ano, pro dobré koření se vyplatí zaúkolovat i poštu! Věřte mi, nebo ne. 

Ale člověk nemusí kvalitní koření složitě vyhledávat, stačí se jen kolem sebe trochu porozhlédnout. Třeba u nás se poměrně úspěšně do světa koření pustil místní obchod se zdravou výživou a čaji. Už si brousím zuby na jejich vanilkový extrakt.

I když jsem se postupně propracovala k těm kvalitním kořením, i já si držím „nešvar“ z dřívějška, a to v podobě pytlíku směsi na kuře, která u nás obvykle nechybí. Tímto povzdechan však rozhodně nechci ani omylem nějak odsuzovat koření z běžných obchodů, i tam lze občas najít dobrou kvalitu. Není tomu ale zas tak často, jak bych si přála. Jak říkám, chce to zkoušet, zkoušet a zase zkoušet. 
A dát na rady.

A co Vy a Váš vztah ke koření?

1 komentář:

  1. mám vlastní koření vše vypěstuji usuším a míchám.

    OdpovědětVymazat

Za všechny komentáře děkuji :)