29. března 2024

Krůtí roláda se svěží bylinkovou nádivkou a křupavou krustou

 K Velikonocům v mnoha rodinách na sváteční stůl patří pečínka, ať už je to třeba kuře, jehněčí nebo třeba krůtí roláda. A právě roláda je dnešní recept, kterým s vámi chci přivítat přicházející jaro. Přiznám se, že roláda nikdy nebyla moje oblíbenost, ale ta dnešní je fakt parádní, šťavnaté maso, chutná náplň a křupavá ochucená strouhanka navrch, kombinace, která vás okouzlí. U pečených mas není jednoduché zachovat šťavnatost a v tomhle mi právě pomáhá pečení v troubě Whirlpool s možností přidání páry, která právě zajistí, že se maso nevysuší. 

8 porcí

  •     1,5 kg krůtího prsa vcelku
  •     3 lžíce dijonské hořčice
  •     máslo
  •     cibule a česnek
  •     400g směsi listové zeleniny a bylin (např. baby špenát, medvědí česnek, mladá kopřiva)
  •     200g slaniny
  •     50g tvrdého bílého pečiva
  •     hrst bylinek (medvědí česnek, petržel)
  •     3 lžíce olivového oleje
  •     sůl a pepř
  1. Nejprve si připravím maso na roládu, krůtí prsa rozkrojím na plát o výšce asi 3-4 centimetry a zlehka naklepu. Maso z obou stran osolím a opepřím a vnitřní stranu potřu hořčicí.
  2. Na nádivku nechám na másle zpěnit nasekanou cibuli s česnekem, potom přidám zelenou směs a pozvolna dusím, až se tekutina odpaří. Dochutím solí a nechám zchladnout.
  3. Zelenou nádivku rovnoměrně rozložím na maso, zaroluju a stáhnu potravinářským provázkem, aby roláda držela tvar.
  4. Peču pomocí horkého vzduchu při 190°C s funkcí pro přidání střední úrovně páry – maso bude opravdu měkoučké a zůstane plné lahodné šťávy. Roládu vložím na plech, podliju trochou vody a povrch rolády pokladu plátky slaniny. Peču 50 minut až hodinu, povrch rolády by měl být zlatavý.
  5. Mezitím si připravím křupavou drobenku navrch. Do mixéru přidám na kousky natrhané pečivo, bylinky, olivový olej, špetku soli a pepře a rozmixuju najemno. Drobenku prsty přimáčknu navrch rolády a dopékám dozlatova dalších 10 minut.
Recept vznikl ve spolupráci s Whirlpool.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)