13. dubna 2023

Marinovaná mrkev jako uzený losos



Kdysi kdesi jsem zahlédla veganskou variaci na uzeného lososa a okamžitě mě to zaujalo, takže přirozeně jsem recept někdy chtěla vyzkoušet. Konečně na to došlo a upřímně musím říct, že je to super! Samotná marinovaná mrkev úplně jako klasický uzený losos přesně nechutná, ale když ji přidáte kamkoliv, celkem byste ji chuťově za lososa i zaměnili. Za mě je to každopádně super zeleninová náplň do různých baget, na chlebíčky a tak podobně. Určitě jsem ji nedělala naposled.



1 dávka/cca 4 porce

  • 4 mrkve, cca 300-350g
  • sůl
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce tekutého kouře nebo 1/2 lžičky uzené papriky
  • pepř

na obložené bagely

  • 4 bagely
  • "lososa" z mrkve
  • krémový sýr nebo žervé
  • okurku
  • červenou cibuli
  • sezam
  • řeřichu, kapary
  1. Naspod malé zapékací misky nasypu sůl, aby pokryla dno. Mrkev omyju, osuším a rozložím na sůl. Navrch ještě nasypu cca 2 lžíce soli.
  2. Mrkev peču na 220°C asi 50 minut, aby se dala vidličkou propíchnout, ale ještě nebyla úplně měkká. Hotovou mrkev vyndám, očistím od soli a nechám vychladnout.
  3. Mrkev oloupu a na mandolíně nebo pomocí ostré škrabky na brambory naloupu na tenké plátky.
  4. Do misky připravím marinádu, na kterou promíchám olej, ocet, tekutý kouř a pepř.
  5. Plátky mrkve zlehka promíchám s marinádou a nechám proležet ideálně alespoň půl hodiny.
  6. Na obložené bagely housky rozkrojím, spodní část namažu bohatě sýrem, přidám plátky okurky, "mrkvového" lososa a červenou cibuli. Vše zasypu sezamem, přidám řeřichu a kapary a podávám s druhou polovinou bagelu.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)