11. prosince 2022

Mandlové pracny s vaječným koňakem



Třetí adventní neděle je tu a s ní i recept na další cukroví. Pracny nikdy nebyly úplně mým favoritem, ale napadlo mě je spojit s jinou vánoční peckou, vaječným koňakem, a výsledek je fakt chutný. Stejně jako většina pracen, i tyhle jsou nejlepší až po nějaké době, kdy se uleží a změknou, tak je hezky po upečení zavřete do krabice a dejte někam do chladu, kam můžete průběžně chodit ochutnávat, jestli už jsou. A dejte si k nim ten vaječňák, pak je to úplně nej!


1 dávka/cca 30ks
  • 100g moučkového cukru
  • 100g změklého másla
  • 120g mletých mandlí
  • 160 hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2+2 lžíce vaječného koňaku
  • 100g bílé čokolády
  1. Cukr spolu s máslem ušlehám do pěny, potom k nim vmíchám mandle, mouku, vejce a dvě lžíce koňaku, aby vzniklo hladké těsto, které zabalím do fólie a nechám v chladu uležet nejlépe přes noc.
  2. Z těsta odebírám kousky, které vmáčknu do formy na pracny a peču v troubě předehřáté na 180°C 8-12 minut (podle velikosti), když začnou po krajích zlátnout, tak jsou hotové. Upečené pracny nechám ve formičkách asi minutu vychladnout a potom je vyklepnu ven.
  3. Čokoládu opatrně ve vodní lázni nechám rozpustit a vmíchám do ní zbylé dvě lžíce koňaku. Zcela vychladlé pracny v nich z jedné strany namočím a odložím zatuhnout. (Podle nálady můžete ještě posypat cukrovým zdobením).
  4. Nakonec nechám odležet v chladu v uzavíratelné krabici do měkka, což trvá tak týden až dva.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Za všechny komentáře děkuji :)