18. prosince 2022

Hubník



Jak jste na tom s jídlem na Štědrý den? A teď nemyslím sváteční večeři, ale jídlo přes den. Máte nějaké tradice, tradiční jídla? Já se snažím vynechat maso a masné produkty, takže k snídani je to jen něco lehkého a na oběd jsem několik let dělala houbového kubu. Jenže kroupy mi doma jeden nesnese, s rýží to není ono, takže jsem hledala, co jiného bych mohla připravit. No a vloni jsem vsadila na krkonošský hubník nebo taky houbovec a myslím, že se z toho stane nová tradice. Hubník je vlastně taková houbová nádivka nebo slaný koláč z bílého pečiva, který voní houbami a česnekem, je křupavý na povrchu a uvnitř krásně vláčný. U nás se zabydlel a u vás může teď taky.



4 porce

  • hrst sušených hub
  • 1,5dcl vody
  • 8 rohlíků
  • 2 vejce
  • 1,5-2dcl mléka
  • cibule
  • česnek
  • sůl a pepř
  • kmín
  • hrst krupice
  • sádlo nebo olej

  1. Houby zaliju vroucí vodou, přikryju a nechám nabobtnat.
  2. Rohlíky nakrájím nahrubo, zaliju mlékem spolu s houbami i s nálevem a rukama promačkám na kaši. Podle potřeby můžete přilít ještě trochu mléka, aby rohlíková kaše byla dost mokrá.
  3. K rohlíkům přidám vejce, najemno nakrájenou cibuli a nasekaný česnek. Osolím, opepřím, přidám trochu kmínu a krupici a promíchám.
  4. Naspod zpékací misky nebo pekáče naliju dostatek oleje nebo rozpuštěného sádla (minimálně 4 lžíce, v troubě se to má spíše smažit než péct) a na něj potom uhladím rohlíkovou směs.
  5. Povrch poliju ještě trochou oleje/sádla a vložím do trouby předehřáté na 200°C, kde peču dozlatova asi 40 minut. Hotový hubník nechám lehce zchladnout, nakrájím na jednotlivé porce a podávám.


2 komentáře:

  1. Dobrý den, my na Štědrý den většinou neobědváme, dáme si třeba jen nějaký sýr nebo něco, ale vánočka nebo cukroví jsou, protože se vždycky odpoledne stavujeme u babičky pro rybí polévku, kterou vždycky děda vaří a tam si dáme vždycky kafe a něco dobrého. Večeříme obvykle kolem čtvrté nebo páté hodiny. Posledních pár let kolem páté, protože já vždycky s taťkou chodím odpoledne na mši. A k večeři míváme klasicky kapra s bramborovým salátem. Většinou kus kapra na talíři nechám, protože mám vždycky, když ostatní dojí, že strašně zdržuju, protože jsem nevidomá a strašně pomalu toho kapra obírám a taťka má vždycky takové poznámky, že Ježíšek nebude čekat, že půjdou ke stromečku sami, atd., takže se pak cítím blbě, že zdržuji, takže letos poprosím mamku, jestli by mi místo kapra nemohla usmažit filé, ale mamka dělá kapra na zelenině, takže nevím, jestli se jí bude chtít s tím ještě smažit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má to svoje, na co je zvyklý, a když to všem vyhovuje, tak proč ne :)

      Vymazat

Za všechny komentáře děkuji :)